Ciclonul Daniel loveşte Europa. Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim de o ciclogeneză explozivă”

Grecia se confruntă cu o schimbare bruscă a vremii: temperaturi mai scăzute cu 10, chiar 15 grade şi precipitaţii abundente, vânt puternic şi chiar grindină.

05 sept. 2023, 23:34
Ciclonul Daniel loveşte Europa. Elena Mateescu, director ANM: „Vorbim de o ciclogeneză explozivă”
Elena Mateescu, directorul ANM, anunță fenomene extreme

O manifestare meteo denumită „Lacul Rece”, care a fost adusă şi în Grecia de ciclonul Daniel, a provocat inundaţii catastrofale în Europa. Regiunile nordice ale țării, precum Macedonia, Epirul și Tesalia sunt deja afectate de rafale de vânt ce ating viteze de peste 80 km/h urmând ca, spre seară, să fie afectate regiunile centrale ale țării, complexul insular Sporades, zona Sterea și insula Evia. Fenomenul Daniel va evolua în trei faze, prima deja resimțită, cu ploi puternice, se îndreaptă acum spre centrul Greciei, e în a doua fază, cu scăderi bruște de temperaturi, care pot atinge și 14 grade.

Prognoza iarnă 2022-2023. Unde va fi zăpadă de Crăciun şi Revelion

Faza a treia, însă, se va manifesta în partea vestică a Greciei, la Marea Ionică, cu scăderi bruște de temperatură ce vor ajunge chiar și sub 16 grade Celsius şi aspecte de tornadă în timpul furtunilor. Aparatul pentru Protecția Civilă din Grecia se află în alertă maximă pentru a face față oricărei probleme care ar putea apărea în urma fenomenelor extreme provocate de ciclonul Daniel, scrie Rador.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer observă direcția în acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură.

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații, se află sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Într-adevăr, meteorologul elene la televiziune elenă de știri confirmă această cantitate (n.r 650 l/mp) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen.

Meteorologii sunt în alertă! Un dom de căldură sufocantă amenință Europa. Lista țărilor vizate

Într-adevăr Spania lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon „Daniel”, numit a de această dată care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.

Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record până la urmă, dacă se vor confirma, într-adevăr, nu știam meteorologic elen (…)

Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.

Practic, condițiile meteorologice favorizează prin temperaturile foarte ridicate, prin fenomenul de secetă, pentru că Grecia este din această perspectivă o zonă vulnerabilă și pretabilă, sau prin direcția vântului, propagare foarte mare și în timp scurt a ceea ce înseamnă incendiu de vegetație.
Iată acum la polul opus, ceea ce înseamnă această cantitate care poate fi consemnată ca record, în condițiile în care ea va putea fi confirmat.

Elena Mateescu, director AMN: „A crescut temperatura medie cu aproape 2 grade”

Făcând astăzi evaluarea și bilanțul verii 2023, vă spun că în ultimii 23 de ani, practic din 2011 și până în prezent, la nivelul verilor a crescut temperatura medie anotimpuală cu aproape 2° față de media perioadei 1961-1990.  42° în 29 iunie, dar durata consecutivă a zilelor în care avem 40-42° sau peste 35° este cu totul alta. Când vorbim acum de două luni, aproape cu zile consecutive în care am resimțit chiar 42-46° ce ne așteaptă în luna septembrie în România pare o lună liniștită din punct de vedere meteorologic.

Cel puțin în medie, în următoarele săptămâni, până la sfârșitul lunii ne așteptăm ca regimul de temperaturi să alterneze de la zile mai călduroase, așa cum a fost și debutul lunii septembrie, care a adus valori de 33°-34° local în partea de sud-sud-est, perioada aceasta săptămâna aceasta cu valori de temperaturi apropiate de normal 22-29° după care cu siguranță vom mai vorbi de temperaturi care pot depăși 32° din păcate, actualizarea datelor estimărilor pentru luna septembrie arată la acest moment o schimbare în ceea ce privește regimul de precipitații și precipitațiile insuficiente din următoarea perioadă, cu siguranță vor accentua starea de secetă pedologică, ceea ce ar consemna ca un debut de an agricol sub imperiul unei nevoi acute de apă.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Şi Malta va fi lovită de ciclonul Daniel

Ploi, tunete şi fulgere, vânt puternic şi grindină sunt aşteptate marţi în Malta, odată cu traversarea ţării de către ciclonul Daniel, conform Malta Today.

Vremea va continua să se menţină instabilă până joi cel puţin. Conform autorităţilor meteorologice, ar putea fi emise în zilele viitoare mai multe avertizări de vreme rea.