Ciclonul Daniel vine spre România. Ce spune un expert român în fenomene extreme: „Cantitatea de precipitații e mai mare. Sunt fenomene foarte rare”

Mai multe fenomene meteo severe ar urma să aibă loc în România în perioada următoare, asemănătoare ciclonului Daniel, care a produs pagube însemnate în Europa.

13 sept. 2023, 21:00
Ciclonul Daniel vine spre România. Ce spune un expert român în fenomene extreme: „Cantitatea de precipitații e mai mare. Sunt fenomene foarte rare”

Au fost furtuni puternice în vestul Europei, iar specialiștii în meteorologie spun că se îndreaptă și către țara noastră.

Vremea extremă a provocat haos în mai multe țări, Spania, Germania, Olanda. Străzile au fost inundate, multe autostrăzi au fost închise, iar culturile agricole au fost complet distruse.

Citește și Prognoza meteo. Ploi cu tunete, fulgere şi grindină la munte, caniculă în sudul României

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat ce pericole sunt pentru România din cauza fenomenelor extreme.

„Aceste fenomene au existat și în trecut. Am mai avut inundații în Europa, au avut inundații în România, dar ele sunt amplificate acum. Pe de o parte avem cauzele naturale. Da, lucrul acestea s-au întâmplat și în trecut, sunt lucruri care apar normal în atmosferă, dar acum lucrurile sunt amplificate, pentru că avem această creștere a temperaturii medii globale și atunci doar dacă ne gândim la Marea Mediterană, asta înseamnă mai multă evaporare, înseamnă mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci când apar aceste fenomene, eu știu furtuni conective, cum le numim noi sau furtunile acestea cu dezvoltare mare pe verticală, atunci cantitatea de precipitații este mai mare, mai mulți vapori de apă în atmosferă, mai multe precipitații ajung la la suprafață și pot să producă inundații. Și sunt fenomene, e adevărat, unele dintre ele sunt extrem, extrem de rare. Furtuna Daniel este o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații.

Din fericire, nu a produs așa de multe victime în Grecia, însă impactul a fost foarte mare în alte regiuni. Acea furtună este cu adevărat neobișnuită prin cantitatea mare de precipitații.

Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut.

Deci pe termen scurt la asta trebuie să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură și la aceste alternanțe între perioade cu precipitații foarte intense în anumite regiuni, iar în alte regiuni perioade cu secetă. Și aceasta este tendința și pe termen lung. Bun, această tendință poate fi amplificată dacă noi continuăm să punem mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă astfel încât să creștem acest impact.

Evident, o temperatură mai ridicată înseamnă că atmosfera poate să rețină mai mult vapori de apă și atunci toate aceste fenomene continuă să se cumva să se amplifice și atunci va trebui să ne adaptăm deja la această realitate, pentru că lucrurile s-au schimbat și vedem asta în viața de zi cu zi.

Da, va trebui să ne adaptăm la noile valuri de căldură și temperaturi extreme, dar și la perioada aceasta cu precipitații intense”, a spus meteorologul, potrivit Antena3.

Citește și Când va ninge în România. Anul acesta, iarna va începe mult mai devreme decât în anii precedenţi