Ciclonul tropical Sagar a făcut cel puţin 49 de morţi, iar 70 de persoane sunt date dispărute

Ciclonul Sagar a provocat ploi abundente şi inundaţii în regiunea autonomă Somaliland. Aceste intemperii au provocat moartea a cel poţin 49 de persoane şi peste 70 de dispăruţi.

04 iun. 2018, 14:41
Ciclonul tropical Sagar a făcut cel puţin 49 de morţi, iar 70 de persoane sunt date dispărute

Potrivit organismelor ONU (UN OCHA) care citează Autoritatea pentru gestionarea acestor calamităţi, NADFOR, 168.000 de persoane au fost afectate de aceste intemperii şi 277 de hectare de teren au fost distruse. De asemenea, au dispărut peste 80% din adăposturile oamenilor şi 33 de şcoli au fost distruse în totalitate, a mai precizat aceeaşi sursă.

Potrivit agenţiei ONU citate, comunităţile aflate în zonele de coastă din Somaliland şi cele din mai multe zone ale regiunii administrative Awdal, dar şi cele din Puntland (regiune din nord-estul Somaliei, n.r.), au încă de suferit de pe urma trecerii ciclului tropical Sagar. Acest ciclon a provocat în numai câteva ore o cantitate de precipitaţii uriaşă, egală cu valoarea înregistrată de obicei într-un an întreg, au informat autorităţile, inclusiv cele internaţionale.

Citeşte şi Ciclonul Mekunu a făcut ravagii în Yemen: Cel puţin cinci persoane au murit şi 40 sunt date dispărute

„3.600 de familii au fost afectate. Zonele cel mai greu lovite includ oraşele de coastă Bareeda, Caluula, Gumbax, Murcanyo, Xaabo şi unele părţi din Qandala”, se indică în raportul citat.
   
Ciclonul Sagar, format în Golful Aden, a lovit Somaliland pe 19 mai, ajungând şi în Etiopia vecină făcând 188.000 de sinistraţi, după ce majoritatea locuinţelor au fost luate de ape.