Ciclonul ZORBAS face ravagii în Grecia. Ploi torenţiale şi vijelii în sudul ţării. face ravagii în Grecia. A fost emis COD ROŞU

Ciclonul Zorbas face ravagii în Grecia. Autoritățile au emis cod roșu în mai multe regiuni. Vântul bate și cu 100 de kilometri pe oră și formează valuri care pot ajunge până la 11 metri înălțime. 

RomaniaTV.net
29 sept. 2018, 12:35

Furtuna – numită Zorba – a traversat sâmbătă extremitatea de sud-vest a Peloponesului, iar în regiune s-au înregistrat rafale de vânt de vânt de până la 90 de kilometri pe oră. Ea urmează să provoace ploi puternice în zona Atenei spre seară, îndreptându-se către Marea Egee şi zona de coastă a Turciei.

 

Ministerul de externe de la Bucureşti a emis alertă de călătorie pentru Grecia şi anunţă că Serviciul de Meteorologie grec a actualizat atenţionarea de înrăutăţire a vremii pentru intervalul 29 – 30 septembrie 2018. Sunt prognozate ploi şi furtuni cu vânt în rafale ce vor ajunge până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95 km/h cu valuri peste 10-12 m).

Vor fi afectate următoarele regiuni:
– 29 septembrie 2018 – Sudul şi Estul Peloponezului, Cicladele de Vest şi Creta.
– 30 septembrie 2018 – Creta, Peloponez şi sudul Cicladelor.

Pe fondul stării vremii nefavorabile, autorităţile elene au anunţat restricţii de navigaţie pe liniile maritime, astfel:
– Rio-Antirrio, Arkitsa-Edipsos, Kavala-Prinos, care sunt închise;
– Kyllini-Zakynthos, Kyllini-Kefalonia, Igoumenitsa-Corfu (navigaţia se efectuează numai din dispoziţia comandantului).

Autorităţile portuare elene au ridicat astăzi, 28 septembrie 2018, interdicţia de circulaţie a vapoarelor din porturile Pireu, Rafina şi Lavrio.

Detalii despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalurile http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html şi http://www.hnms.gr/emy/en/index_html.