Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

Utilizat în medicina tradițională ca leac pentru migrene sau epilepsii, cimbrul este un remediu eficient și în tratarea bolilor respiratorii. Ceaiul are puterea de a inhiba bacteriile și virusurile și de a elibera căile respiratorii.
Romania TV
09 ian. 2017, 11:21
Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

Virtuțile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. În Evul Mediu, uleiul volatil era folosit la tratarea ciumei, a holerei sau a frigurilor galbene, iar astăzi este utilizat pe scară largă pentru prevenirea infecțiilor tractului respirator. Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind utilă și în tratarea altor boli, nu doar a celor care țin de tractul respirator.

Există 3 tipuri de cimbru: cel de cultură (Thymus vulgaris) – cu proprietăți curative, cel de grădină (Satureja hortensis) – folosit ca și condiment și cimbrișorul (Thymus serpillum) – utilizat atât la prepararea mâncărurilor, cât și în tratarea unor afecțiuni. Deși proprietățile lor sunt foarte asemănătoare, cimbrul de cultură este cel mai des utilizat în tratamentele tradiționale. Cimbrul de cultură uscat conține un nivel ridicat de vitamine, minerale și uleiuri volatile cu valoare terapeutică.

Combate răceala, astmul și bronșita

– Pentru tratarea bronșitei și a răcelii în stare incipientă, cimbrul de cultură este planta pe care poți conta. Recomandată este tinctura, câte 1 linguriță de 4 ori pe zi, în cure de maximum 10-12 zile. Aceasta poate fi combinată cu tinctură de ciuboțica-cucului pentru rezultate și mai bune, în proporție de 2 la 1, doza recomandată fiind aceeași ca și în cazul cimbrului simplu.

În general, rezultatele încep să se vadă după primele zile. La nevoie, cimbrul poate fi administrat și sub formă de infuzie, preparată din 2 lingurițe de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Are efect expectorant și descongestionant, ajutând la eliminarea mucusului.

Astmul, pneumonia și infecțiile respiratorii repetitive se tratează cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă fierbinte. Lași la infuzat 5 minute. Acesta are efect antibiotic și ajută la dilatarea bronhiilor, ușurând respirația. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie urmat minimum 2 săptămâni, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.

Tuse convulsivă sau productivă. Datorită proprietăților sale expectorante, bronhodilatatoare și calmante, cimbrul este mai indicat în tuse. Tratamentul este unul de lungă durată, de până la 4 săptămâni. Se fac infuzii cu pulbere de cimbru, de 3 ori pe zi, câte 1 linguriță la 1 cană de apă fierbinte, lăsată la infuzat 10 minute. Pentru întărirea imunității, este recomandat să faci și băi cu infuzie de cimbru. Pui câteva lingurițe într-o cană de apă fierbinte, acoperi și lași 10 minute, apoi torni infuzia în apa în care te speli.

Citeşte şi  Alimente, condimente şi ierburi care îţi curăţă natural sângele

Sub ce formă se poate administra

Infuzia se pregătește din 1-2 linguri de cimbru mărunțit la 1 cană de apă fierbinte. În funcție de afecțiunea ce urmează a fi tratată, aceasta se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară și licoarea se consumă cât mai caldă posibil.

Pulbere. Se râșnește partea aeriana a plantei, uscată în prealabil, până se obține o pulbere foarte fină. Dat fiind că uleiurile volatile se evaporă foarte rapid, cimbrul astfel pregătit se păstrează maxim o săptămână, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecate.

Tinctură. Se umple o sticlă cu flori de cimbru, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 38-40°, până acoperă complet florile. Se leagă sticla la gură și se lasă la macerat 14 zile, la lumină, scuturând sticla zilnic. Când e gata, se stre­coară şi se pune în sticle închise la culoare. 

Uleiul volatil se obține doar prin procedee industriale, produsul fiind, însă, disponibil în toate magazinele naturiste și în majoritatea farmaciilor. Pentru a-l folosi intern, asigură-te că pe ambalaj este specificat „pentru uz intern”.

Atenție!

Supradozajul de cimbru, mai ales sub formă de ulei volatil, dă reacții adverse foarte puternice, de la vărsături, la convulsii, dureri abdominale puternice și chiar delir. De aceea, la copii, tratamentul cu cimbru se va administra doar la recomandarea specialistului.

Află ce proprietăți terapeutice are uleiul de cimbru

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african