Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor pentru posturi în universități. Cum se modifică legea educaţiei în învăţământul superior

Proiectul de modificare a legii privind învățământul superior aduce modificări substanţiale în ceea ce priveşte angajările în universitățile din România.

14 sept. 2022, 12:12
Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor pentru posturi în universități. Cum se modifică legea educaţiei în învăţământul superior

Sorin Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor pentru posturi în universități. Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede că „nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților”, ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune în proiectul legii învățământului superior ca interdicția să se aplice doar până la gradul al doilea, potrivit edupedu.ro.

„Art. 208 (1) Nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul al doilea inclusiv în rândul candidaţilor”, se prevede în proiect.

Citeşte şi: Abonamente eliberate online de STB pentru elevii şi studenţii din Bucureşti şi Ilfov

Cu alte cuvinte, verii, unchii și mătușile din universități se vor putea examina între ei pentru a decide dacă merită să promoveze pe un post de lector universitar, şef de lucrări universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.

Citeşte şi: Burse şcolare 2022. Criteriile de acordare a burselor pentru elevi, publicate în Monitorul Oficial. Cine nu mai primeşte bursă DOCUMENT

Legalizarea deciziilor luate de rude de gradul III și IV unele în favoarea celorlalte în cadrul universităților este o propunere care apare în mai multe articole ale proiectului Cîmpeanu. Dacă în Legea educației actuală există interdicții pentru blocarea deciziilor pe care rudele de gradul III și IV le-ar putea lua față de afinii lor, în proiectul de lege Cîmpeanu astfel de incompatibilități sunt eliminate, limita fiind gradul II (bunici, nepoți, frați/surori, părinți, copii).