Fără telefoane mobile la şcoală. Guvernul impune interdicţia după un raport UNESCO

Telefoanele mobile ar putea fi interzise în școlile din Marea Britanie. Deja, Finalnda şi Olanda au adoptat o astfel de măsură, iar Germania recomandă părinţilor să nu mai fie taximetrişti pentru copii. Folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul orelor de curs şi în România

20 feb. 2024, 23:14
Fără telefoane mobile la şcoală. Guvernul impune interdicţia după un raport UNESCO

Fără telefoane mobile în școală, în Marea Britanie. Recomandarea vine de la guvernul de la Londra, care susține că folosirea acestora în unitățile de învățământ dăunează educației.

Guvernul britanic susține că încearcă să impună o anumită rigoare în domeniul educației pentru a încuraja cele mai bune practici. Totuși, executivul nu a impus o interdicție legală, recunoscând că în unele școli telefoanele sunt necesare pentru lecții. Guvernul citează un raport UNESCO, care își arată îngrijorarea cu privire la impactul telefoanelor mobile asupra nivelului educațional și bunăstării copiilor.

Burse 2024. Elevii au primit mai puţin cu 100 de lei bursa de merit din ianuarie

Unii părinți par să susțină măsurile de restricționare a utilizării telefonului mobil în școală, iar mulți dintre ei cred că telefonul mobil este doar un mijloc de distragere a atenției de la lecții. Datele oficiale arată că 97% dintre copiii din Regatul Unit au telefoane mobile, iar utilizarea acestora în școli poate duce la hărțuire online, distrageri și perturbări ale desfășurării orelor în clasă. Multe școli interzic deja utilizarea telefoanelor mobile la ore, iar altele interzic utilizarea lor pe tot parcursul zilei în incinta școlii.

Țările europene care interzic telefoane sau tablete în sălile de clasă

La câteva zile după ce Finlanda a anunțat un proiect de interzicere a telefoanelor mobile în sălile de clasă, Olanda a anunțat o măsură similară. Telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente vor fi interzise în sălile de clasă din Olanda, după cum a anunțat guvernul acestei țări. Măsura, care are ca scop eliminarea distragerii atenției aduse de aceste dispozitive, ar trebui să intre în vigoare din 2024.

Deocamdată, interdicția nu are efecte juridice coercitive, adică nu aduce pedepse în fața legii dacă nu este respectată. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Regula ar trebui să aibă unele excepții, cum ar fi în cazul elevilor cu nevoi medicale sau cu dizabilități care au nevoie de aceste dispozitive sau în clasele axate pe competențe digitale.

„Deși telefoanele mobile sunt practic interconectate cu viețile noastre, ele nu se potrivesc în sala de clasă. Elevii ar trebui să se poată concentra acolo și să aibă toate oportunitățile de a învăța bine. Știm din cercetările științifice că telefoanele mobile împiedică acest lucru. Mai multe studii au arătat deja că limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește cogniția și concentrarea.”, a declarat ministrul olandez al educației, Robbert Dijkgraaf.

Toate tichetele educaționale în valoare de 500 lei pentru elevi, încărcate pe carduri. Unde și pentru ce pot fi folosiți banii

Guvernul olandez a declarat că va fi la latitudinea școlilor să alinieze regulile detaliate cu profesorii, părinții și elevii. Decizia va fi revizuită la sfârșitul anului școlar 2024-2025, când va fi evaluată eficiența măsurii, precum și necesitatea de a aduce sau nu efecte juridice interdicției.

Anunțul Olandei vine după o decizie similară anunțată de Finlanda săptămâna trecută. Noul guvern finlandez, format de o coaliție conservatoare, intenționează să modifice legislația pentru a facilita restricțiile privind telefoanele mobile în școli – dar acest lucru trebuie să fie încă aprobat de parlament.

În 2018, Franța a adoptat o lege care interzice utilizarea telefoanelor mobile de către elevii cu vârsta sub 15 ani în incinta școlii, inclusiv în timpul pauzelor. Cu toate acestea, aplicarea legii s-a confruntat cu provocări, cum ar fi rezistența elevilor de a-și preda telefoanele mobile.

Când pot să folosească elevii telefoanele la școală. Ce scrie în noua Lege a Educației din România

În România, elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile la școală, iar autoritățile competente spun că profesorii pot confisca device-urile, în cazul nerespectării regulii.  Folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul orelor de curs. Dar regula nu se rezumă doar la telefoane, ci și alte echipamente de comunicații electronice. Dacă elevii sunt prinși folosindu-le, profesorii pot să le confiște și vor fi returnate părinților sau elevului, conform Legii Educației care a intrat în vigoare de la 2 septembrie 2023.

În prezent, interdicția privind telefoanele nu era trecută în legea Educației, ci doar în Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și nu scria că profesorii pot confisca telefoanele dacă elevii sunt prinși folosindu-le la ore.

Ei bine, în noua Lege a Educației, elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu nu au voie să folosească telefonul la ore. Aceeași interdicție este valabilă și pentru învățământul preșcolar și a fost trecută în legea Educației.

Conform acesteia, profesorii pot confisca telefoane mobile sau orice alt echipament de comunicații electrice. Totuși, nu se precizează în ce condiții profesorul poate preda telefonul elevului sau părintelui.

Iată ce spune articolul 106 din noua Lege a Educației:

„(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”.

Când pot să folosească elevii telefoanele la școală
Elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al fiecărui unități de învățământ.

Așadar, în afara orelor de curs, elevii pot folosi telefoanele. Fie că se află în clasă într-o pauză, în curtea școli sau în alt loc din școală, elevii au voie să folosească celularul, dacă nu se află în timpul orei de curs.

Mai departe, fiecare unitate de învățământ poate desemna prin regulamentul intern un spațiu sau mai multe în care elevii să își poată folosi telefoanele mobile. Noua Lege a Educației spune că telefoanele mobile pot fi folosite doar în „spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”.

Elevii de liceu și telefoanele
În cazul elevilor de liceul, fiecare școala trebuie să decidă în ce condiții li se interzice acestora folosirea telefoanelor mobile prin regulament intern.

„(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia”.
Aceeași lege scrie că nerespectarea prevederilor poate duce la confiscarea telefoanelor mobile de către profesori. Acestea vor fi predate, după caz, părinților conform regulamentului intern.

În prezent, Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede că folosirea telefoanelor e interzisă în timpul orelor, examenelor și concursurilor. Totuși, elevii le pot folosi în situații de urgență sau în scop educativ cu acordul profesorilor.

Același regulament scrie că pe durata orelor de curs, mobilele trebuie puse în locuri special amenajate din clasă și puse pe silențios ca să nu deranjeze ora.

Gata cu părinţii-taxi: un oraş german încurajează copiii să meargă singuri la şcoală

Ambuteiajele din faţa şcolilor fac parte din viaţa de zi cu zi în Germania. Potrivit cercetărilor ADAC, principala asociaţie germană de automobile, anul trecut, unul din cinci copii a fost dus la şcoală de către unul dintre părinţi, dimineaţa.

Acum, un oraş bavarez cere oprirea acestui fenomen şi invită copiii să meargă singuri la şcoală. Şi face o operaţiune de fidelizare.

Oraşul este Augsburg, acolo unde municipalitatea a lansat campania „Lăsaţi taxiul părinţilor [acasă]”, pentru a încuraja copiii din şcoala primară să ajungă la şcoli pe jos. Iniţiativa a început luni şi va dura până pe 28 iunie. În această perioadă, pentru fiecare zi în care merg la şcoală fără maşină, elevii primesc ştampila de la profesori pe un card special de puncte.

Cu cât colectează mai multe timbre, cu atât mai bine, pentru că la finalul campaniei vor putea strânge premii precum bilete pentru piscine municipale în aer liber, ateliere sau vizite la muzee.

„Părinţii care îşi duc copiii în maşină îi pun pe alţi şcolari în pericol atunci când traficul devine haotic”, spune Martina Wild, viceprimarul oraşului Augsburg, adăugând:

„Le place să se plimbe. În acelaşi timp, aceasta este o contribuţie la protecţia climei şi, mai ales, o modalitate de a ne asigura că există mai puţin trafic auto pe drumurile către şcoli şi în faţa instituţiilor de învăţământ. Prin urmare, este şi un sistem de îmbunătăţire a siguranţei rutiere”.

Unele şcoli primare din oraşul bavarez au desfăşurat anterior iniţiative similare în mod independent, dar acum campania este dezvoltată omogen în tot oraşul. Pe lângă municipalitate, proiectul este susţinut de Oficiul Sportiv, de echipa din Bundesliga FC Augsburg şi de muzeele oraşului.

Cei mai entuziaşti, se pare, sunt copiii. Julius (nu este numele său real), intervievat de Radio şi Televiziunea Bavareză legat de această iniţiativă, risipeşte orice îndoială: „Când mergi la şcoală cu maşina trebuie să te aşezi pe un scaun, să-ţi pui centura de siguranţă şi apoi nu mai e nimic de făcut. Nu faci decât să priveşti plictisitor pe fereastră”.