Cinci ierburi şi mirodenii care ne îmbunătăţesc sistemul imunitar

Pentru a avea un sistem imunitar sănătos, trebuie să introduceţi în dieta voastră zilnică cinci ierburi şi mirodenii delicioase.
Romania TV
29 mai 2012, 17:29
Cinci ierburi şi mirodenii care ne îmbunătăţesc sistemul imunitar

Mirodenii şi verdeţurile nu se folosesc doar pentru gustul lor minunat, ci şi pentru calităţile lor nutriţionale deosebite, care ne îmbunătăţesc sănătatea sau ne ajută să alungăm boala. Dacă doriţi să le folosiţi proaspete, puteţi să le cultivaţi în grădină sau chiar pe balconul de la bloc.

Şofranul

Şofranul este scump, dar extrem de benefic pentru sănătate. Această mirodenie vine din India, unde este folosită de pe ste 2.500 de ani în medicina ayurvedică şi unani. Şofranul este, în primul rând, un agent de detoxifiere minunat. Curăţă ficatul în mod natural şi are proprietăţi antiseptice şi antibacteriale. În plus, mirodenia reduce riscul de cancer, este anti-inflamatoare şi ajută la controlul greutăţii. Şofranul tratează şi Alzheimerul, depresia şi artrita.

Cum să îl folosim: În fiecare dimineaţă, adăugaţi sucul a jumătate de lămâie într-o cană de apă, alături de un praf de şofran, scorţişoară şi de piper cayenne. Se îndulceşte cu puţină miere.

Tarhonul

Tarhonul este considerat „Regele ierburilor” din Franţa şi se foloseşte încă din anul 500 î.Hr. în sudul Rusiei, dar şi în Siberia. Grecii mestecau tarhon pentru a înlătura durerile de dinţi. În Evul Mediu, tarhonul era folosit ca antidot la veninul şerpilor. În ziua de azi, această verdeaţă se foloseşte pentru tratarea durerilor de stomac, precum şi pentru stimularea apetitului. Ajută la producerea bilei şi contribuie, astfel, la o bună digestie. Tarhonul ajută şi la prevenirea bolilor de inimă, scade tensiunea şi este un sedativ uşor.

Cum să îl folosim: Tarhonul poate fi folosit la preparatele cu legume fierte, marinate, sosuri pentru fripturi, maioneză, castraveţi muraţi în oţet, sos tartar sau salată de castraveţi. Are o aromă foarte puternică, puţin amară. Există şi ceai de tarhon, care poate fi îndulcit un puţină miere.

Ienibahar

Ienibaharul, sau cuişoarele englezeşti, este un fel de panaceu. El se foloseşte foarte des în preparatele din Caraibe, însă în restul lumii trece destul de neobservat, în ciuda calităţilor sale. Ienibaharul are proprietăţi puternice anti-inflamatorii şi antiseptice şi are efect de calmare. Contribuie la sănătatea gastro-intestinală, controlează tensiunea şi îmbunătăţeşte metabolismul. Fiind un puternic antioxidant, previne cancerul şi îmbătrânirea.

Cum să îl folosim: Ienibaharul apare în aproape toate preparatele din Caraibe, precum supe, fripturi şi sosuri curry. În Marea Britanie, se foloseşte la murături şi se potriveşte foarte bine cu carnea, marinatele, pateurile şi terinele. El poate fi folosit şi la prăjituri, biscuiţi, îngheţată, plăcinte, ciocolantă caldă şi gemuri.

Măgheranul

Puteţi să folosiţi măgheranul pe post de parfum – trebuie doar să frecaţi între palme sau în spatele urechii frunzele sale. De fapt, în Egiptul antic, măgheranul era folosit pentru cosmetică. În ziua de azi, însă, este utilizat cel mai des în bucătărie. Măgheranul stimulează digestia, creşte apetitul, calmează, tratează insomnia şi este diuretic. Această verdeaţă se foloseşte şi în medicină pentru tratarea apendicitei, vomei, diareei, hepatitei, malnutriţiei, pancreatitei, febrei şi gripei.

Cum să îl folosim: Măgheranul uscat merge prefect cu marinatele, sosurile de roşii, supele şi fripturile. Proaspăt, este mai bun în salate sau presărat pe paste.

Rozmarinul

Folosit des în aromaterapie, rozmarinul calmează şi tratează oboseala, îmbunătăţeşte starea generală, previne anxietatea, calmează muşchii şi ajută digestia. Consumul rozmarinului combate obezitatea, tratează bolile de ficat, reduce simptomele astmului şi calmează pulsul rapide, indus de stimulenţi. Datorită calităţilor sale antiseptice şi tonice, ajută la mahmureală, răceli, sinuzite, dureri musculare, crampe şi dureri de cap. Este cel mai bun prieten al femeilor care au sindromul premenstrual.

Cum să îl folosim: Rozmarinul este delicios alături de legume şi de carne. Cel mai des, se foloseşte la cartofii fierţi, la pâine sau la supe.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”