Există numeroase plante aromatice și flori care, pe lângă parfumul lor plăcut, țin la distanță insectele precum țânțarii, furnicile, păianjenii și alți dăunători, conform CSID.ro.
1. Lavandă
Pe lângă parfumul relaxant și florile decorative, lavanda respinge țânțarii, moliile și muștele. Ideală pentru borduri sau ghivece aproape de zonele de relaxare.
Citește și: Ce flori se plantează în luna mai. Curtea ta va arăta precum o grădină botanică, de o frumusețe aparte
2. Rozmarin
Excelent în bucătărie și perfect pentru grădină. Mirosul intens al rozmarinului alungă țânțarii și musculițele, iar frunzele sale pot fi folosite și ca repelent natural ars în foc.
3. Busuioc
Nu doar că aromatizează mâncărurile, dar ține țânțarii departe. Preferă soarele și solul bine drenat. Poate fi plantat și în ghivece, pe terasă sau pervaz.
4. Menta
Frunzele de mentă au un miros puternic, care respinge furnicile, țânțarii și chiar șoarecii. Se răspândește rapid, așa că e bine să o plantezi în spații delimitate.
5. Cimbru de lămâie (Lemon thyme)
Are un parfum citric puternic și ține la distanță țânțarii. Pentru eficiență maximă, freacă ușor frunzele înainte de a sta în grădină – aroma eliberată va acționa ca un scut natural.
6. Oregano
Este un repelent eficient împotriva mai multor insecte, inclusiv a păianjenilor. În plus, atrage insectele benefice pentru polenizare.
7. Salvie
Dacă ai un foc de tabără în grădină, pune frunze de salvie pe jar – mirosul îndepărtează insectele instant. Poate fi plantată și în grădini mixte sau jardiniere.
8. Crizanteme
Conțin piretru, o substanță naturală folosită și în insecticide comerciale. Crizantemele alungă gândacii, puricii, furnicile și păianjenii.
9. Gălbenele (Calendula)
Pe lângă efectul calmant în creme și ceaiuri, gălbenelele îndepărtează țânțarii, nematozii și afidele. Sunt ideale pentru grădinile de legume.