Cinci noi miniştri din guvernul irakian au demisionat

Primul ministru irakian Haider al-Abadi, care încearcă să formeze un nou guvern pentru a pune în aplicare reformele promise în urmă cu un an, a acceptat demisia a cinci noi miniștri, a indicat marți biroul său, citat de AFP.

20 iul. 2016, 04:37
Cinci noi miniştri din guvernul irakian au demisionat

Potrivit unui comunicat, aceștia sunt titularii portofoliilor la ministerele Petrolului, Transporturilor, Locuințelor și Construcțiilor, Resuselor de Apă și Industriei.

Premierul a indicat, în urmă cu zece zile, că tocmai acceptase demisia ministrului de interne.

Înlocuirea acestor miniștri se anunță a fi o provocare majoră pentru Abadi: în aprilie, el se confruntase cu opoziția partidelor și doar anumiți candidați pe care îi propusese fuseseră acceptați în cele din urmă de Parlament, după niște ședințe agitate.

Dar sesiunea Parlamentului care permisese ratificarea numirii a noi miniștri tehnocrați a fost anulată la sfârșitul lunii iunie de un tribunal. În plus, aceste înlocuiri vizau portofolii minore. Or, ministerele de Interne și Petrolului figurează printre cele mai puternice în țară.

Irakul face față unei crize politice majore de aproape un an și unei serii de mari manifestații populare împotriva corupției și guvernării deficitare a țării, implicată între altele într-un război împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Premierul Abadi încearcă de câteva luni să instituie un guvern de tehnocrați capabil să efectueze reformele anunțate anul trecut sub presiunea manifestațiilor, dar se lovește de rezistența partidelor politice, care vor să-și păstreze privilegiile pe care li le oferă portofoliile ministeriale.

Încă din vara trecută, nemulțumirea populației a crescut și numeroase manifestații au avut loc în ultimele luni la Bagdad, în special la apelul influentului lider șiit Moqtada Sadr.

În cursul precedentelor manifestații din primăvară, protestatarii pătrunseseră în două rânduri în Zona verde ultrasecurizată a Bagdadului, ocupând pentru scurt timp sediul Parlamentului și cel al biroului primului ministru.