Cinci pacienţi transferaţi după incendiul de la Matei Balş sunt în stare gravă

11 pacienţi transferaţi fie în alte saloane al Institutului "Matei Balş", fie la alte spitale din Bucureşti au murit în ultimele zile. Alţi cinci dintre cei transferaţi în alte unităţi medicale din Capitală, toţi infectaţi cu coronavirus, sunt în stare gravă la ATI.

04 feb. 2021, 11:22
Cinci pacienţi transferaţi după incendiul de la Matei Balş sunt în stare gravă

Ministerul Sănătății a anunţat joi care este starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București și care au fost transferați în alte unități sanitare.

Potrivit Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din Ministerul Sănătății, situaţia se prezintă astfel:

  • Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din București: 9 pacienți în stare stabilă. 2 pacienți – posibilă externare astăzi.
  • Spitalul Universitar de Urgență  din București: 3 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient intubat (ATI).
  • Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București: 2 pacienți în stare stabilă. (3 pacienți au fost externați în 3 februarie 2021).
  • Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București: 6 pacienți: 2 pacienți în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă.
  • Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București: 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient în secția ATI.
  • Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți în stare gravă (ATI).
  • Spitalul „Witting” din București: 2 pacienți în stare stabilă.
  • Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: 4 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient instabil, 1 pacient  în stare gravă, intubat (ATI).
  • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București: 2 pacienți în stare stabilă.
  • Spitalul Monza din București: 3 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient admis în secția ATI.

Citeşte şi: Medicul Adrian Marinescu, dezvăluire despre cauza tragediei de la Matei Balş: Incendiul s-a produs chiar înainte de montarea centralelor proprii

 

Incendiul de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a avut loc vineri dimineaţă. A luat foc Pavilionul V al spitalului.  Autorităţile au declanşat planul ”roşu”.

În urma incendiului, cinci persoane, pacienţi infectaţi cu coronavirus care erau trataţi în spital, au murit. După lichidarea incendiului, echipele de salvare au găsit trei cadavre carbonizate. Pentru o a patra victimă s-au făcut manevre de resuscitare, dar din păcate nu a mai putut fi salvată. Ulterior, anchetatorii au găsit şi al patrulea cadavru carbonizat într-o baie a spitalului.

102 pacienţi din saloanele Pavilionului 5 au fost evacuaţi şi transferaţi fie către alte spitale din Bucureşti, 53 de pacienţi, fie în alte pavilioane din cadrul Institutului „Matei Balş”.

În zilele următoare, 11 dintre pacienţii transferaţi au murit.

În urma incendiului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.