Cinci proiecte rezidenţiale au intrat în insolvenţă anul acesta

Cinci mari proiecte rezidenţiale au intrat în insolvenţă anul acesta, acumulând datorii de aproape 250 de milioane de euro. Băncile îşi vor banii înapoi, la fel şi mulţi alţi creditori. Apartamentele de lux îşi aşteaptă cumpărătorii, însă preţurile mari îi ţin deoparte.

RomaniaTV.net
05 sept. 2012, 14:11
Cinci proiecte rezidenţiale au intrat în insolvenţă anul acesta

Proiectul Ibiza Sol, amplasat în Pipera, a fost finalizat în urmă cu trei ani şi cuprinde 304 apartamente, potrivit România TV. Valoarea totală a investiţiei a fost de 60 de milioane de euro, bani care trebuie acum trebuie recuperaţi aproape în totalitate de bănci. În vara anului 2010 preţurile apartamentelor porneau de la 155.000 de euro.

Tot în 2010 era finalizat şi proiectul Citadella Titan, cu 200 de locuinţe. Cel mai mare creditor este Banca Comercială Română, care trebuie să-şi recupereze 18.3 milioane de euro din cele 20 de milioane investite de dezvoltator. Preţul celei mai ieftine locuinţe din proiect era de 47.400 de euro pentru o garsonieră.

Şi proiectul din apropierea Arcului de Triumf a intrat în insolvenţă la începutul anului. Din cele 124 de apartamente de lux, doar jumătate au fost vândute. Cea mai scumpă locuinţă din complex este un duplex de 617 metri pătrati, în valoare de 2 milioane de euro. Proiectul nu a atras prea mulţi clienţi, în schimb a acumulat datorii de peste 42 de milioane de euro.

Socrul lui Şerban Huidu, Matei Vintilă plănuia să ridice 600 de apartamente în Capitală în apropierea cartierul ANL Brâncuşi, dar a făcut doar 200. Un apartament semidecomandat cu două camere costa la finalizarea construcţiei 90.000 de euro. Cum clienţii nu s-au înghesuit, proiectul a intrat în insolvenţă.

Nici proiectul de 150 de locuinţe de lux din Braşov, dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Stan, nu a avut mai mult succes. După ce a fost inaugurat cu mare tam-tam în anul 2009, proiectul a intrat anul acesta în insolvenţă, în principal din cauza preţurilor mari cerute. Costurile pentru un apartament porneau de la 120.000 de euro până la 740.000 de euro.