Cinci universităţi cer diferenţierea pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior

Publicat: Luni, 02 Decembrie 2013 19:18 // Actualizat: Luni, 02 Decembrie 2013 19:23 // Sursa: romaniatv.net

Consorţiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universităţi din România, solicită evaluarea instituţională clară în scopul diferenţierii pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior, pe motiv că acestea, în prezent, sunt judecate, nedrept, pe "criterii egalitariste".

Universităţile membre ale Consorţiului Universitaria sunt Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.

În cadrul reuniunii de la Iaşi a Consorţiului Universitaria, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii celor cinci universităţi au decis să îşi unească eforturile pentru a realiza o clasificare efectivă a instituţiilor de învăţământ superior, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei Mediafax.

"Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste", a declarat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, în deschiderea lucrărilor Consorţiului Universitaria.

Potrivit sursei citate, în SUA, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior.

"Prin comparaţie, în România, toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a subliniat rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Vasile Işan.

Reprezentanţii universităţilor au căzut de acord că este nevoie de o iniţiativă comună pentu ca diplomele să "nu mai reprezinte expresia unei presupuse voinţe colective", se mai arată în comunicat.

"Rostul consorţiului este de a susţine elita învăţământului superior românesc", a precizat şi rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop.

Totodată, universităţile au tras un semnal de alarmă privind subfinanţarea cronică a educaţiei, în comparaţie cu resursele care trebuie angajate. Astfel, rectorul ASE Bucureşti, Pavel Năstase, a susţinut nevoia "reanalizării finanţării pe student, ţinându-se seama de costurile efective ale unui an de studiu".

Universităţile mai cer Ministerului Educaţiei emiterea la timp a ordinelor de organizare a admiterii şi a examenelor de licenţă, deblocarea posturilor, simplificarea procedurilor de angajare a personalului nedidactic şi auxiliar, precum şi aprobarea programelor de licenţă şi master cu dublă specializare.

Citeşte şi Topul universităţilor şi institutelor de cercetare din România

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 dec 21:21
...pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior, pe motiv că acestea, Citește mai departe…

...
02 dec 21:00
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoML
02 dec 19:31
... Consorţiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari...
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H