CINCI zile libere în plus pentru români. Cine sunt românii care îşi dublează concediul

Tații vor putea sta acasă 10 zile lucrătoare cu copiii, după naștere, în concediu paternal plătit. E o perioadă dublă față de cât prevedea legea acum.

25 aug. 2022, 22:08
CINCI zile libere în plus pentru români. Cine sunt românii care îşi dublează concediul

Zile libere. Durata concediului paternal ar putea fi extinsă de la 5 zile lucrătoare, la 10 zile lucrătoare, se arată într-un proiect ce ar putea fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern.

Guvernul se pregătește să facă această prelungire pentru a ne alinia cerințelor la nivel european. Specialiștii spun că timpul petrecut de taţi cu bebelușii este esențial pentru o dezvoltarea echilibrată a copiilor, dar și un sprijin de care mamele au mare nevoie.

ZILE LIBERE 2023. Câte zile libere sunt de Revelion, de Paşte şi Crăciun. Vestea bună vine de la minivacanţe

Cu doi copii, de 11 și 4 ani, acest tată spune că ar fi stat și mai mult acasă după nașterea lor. Până pe 2 august, statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să-și modifice legislația privind concediul paternal, adică zilele libere acordate taților când li se naște un copil sau când adoptă unul.

document-2022-08-12-25730213-0-proiect-oug-concediu-paternal

Cu întârziere față de data limită stabilită prin directivă europeană, abia acum guvernul are gata ordonanța de urgență pentru prelungirea concediului paternal, de 5 la 10 zile lucrătoare, aşa cum prevede legislația comunitară.

Aceste zile sunt acordate în apropierea nașterii copilului său imediat după, iar angajatorul care nu respectă acest timp liber riscă amenzi de până la 8 mii de lei. În această perioadă nu are voie să-i înceteze contractul de muncă.

Mai multe zile de concediu pentru români. UE obligă Parlamentul să schimbe Codul Muncii

Practic, dacă are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, tatăl are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.

Zile libere. Se aplică și pentru următoarele categorii de persoane:

  • contracte din activitate sportivă
  • convenții de muncă individuale (cooperațiile)
  • contract de mandate
  • contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În cazul militarilor, permisia se prelungește de la 7 zile, la 10 zile lucrătoare.

De asemenea, se va permite tatălui care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, fiind astfel modificate dispozițiile actuale care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil.

Zile libere. Conform notei de fundamentare, perioada totală de concediu se menține la 15 zile lucrătoare prin majorarea perioadei inițiale pentru toți tații și prin diminuarea perioadei suplimentare pentru cei care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură de la 10 zile la 5 zile, însă aceasta din urma se extinde la toți copii nu doar la primul copil cum este reglementat în prezent, în lege.

Angajatorii sunt obligați să aprobe concediul paternal. În caz contrar, riscă o amendă între 4.000 – 8.000 de lei de către inspecția muncii. De asemenea, angajatorul nu are voie ca, în perioada concediului, să-i închidă contractul.

Citește și: Angajări la stat pe salarii şi sporuri fabuloase. Nu e nevoie de studii specifice, iar concursul are o singură probă!

Pentru cele 10 zile, tații vor încasa leafa integral, ca într-un concediu de odihnă obișnuit. Iar cei care vor face cursuri de puericultură vor primi în plus cinci zile, față de zece câte sunt acum. Asfel, numărul total de zile libere acordate se menține la 15.

În luna martie, Parlamentul European a publicat o comparație între țări cu privire la concediile acordate taților. În vreme ce țări ca Germania nu ofereau nicio zi liberă, alte state aveau reguli mult mai generoase. În Bulgaria, legislația prevedea 2 săptămâni libere, cea din Franța – patru, iar în Spania se putea ajunge chiar la 16, în anumite condiții.

”Reuşeşte sau nu să creeze un echilibru psihologic. Copiii în viaţa cărora prezenţa tatălui e constantă şi echilibrată au o dezvoltare emoţională mult mai accentuată când devin adulţi. Prezenţa tatălui poate avea două laturi importante – unul de sprijin în treburile casei şi de sprijin pentru mamă. Această măsură vine să spargă clişeul tradiţionalist în care mama este responsabilă cu creşterea copilului”, a declarat Adrian Dan, Sociolog, Universitatea din Bucureşti, pentru Pro TV.