Clotilde Armand este noul primar al Sectorului 1. Piedone, desemnat câştigător la Sectorul 5. Decizia de ultima oră a BEM

Biroul electoral de circumscripţiei a Municipiului Bucureşti a decis duminică ca voturile la Sectorul 1 şi Sectorul 5 să nu fie renumărate. Decizia de la Sectorul 1 a fost anunţată de Clotilde Armand, primarul ales din partea USR-PLUS-PNL. Decizia BEM vine după ce Biroul Electoral Central a transmis sâmbătă pentru soluţionare cererile către biroul electoral municipal. 

RomaniaTV.net
04 oct. 2020, 09:05

UPDATE: Clotilde Armand este noul primar al Sectorului 1.

„Biroul Municipiului Bucureşti a respins în urmă cu câteva minute (11 la 4 voturi) contestațiile PSD împotriva mea. Astfel, în Sectorul 1 nu se mai anulează alegerile și nu se mai renumără voturile. Telenovela pesedistă a contestațiilor s-a terminat. Manipularea abjectă s-a terminat. Știu că le este greu să creadă asta dar de astăzi sunt oficial primarul Sectorului 1„, a scris Clotilde Armande pe Facebook.

 

Cristian Popescu Piedone, ales primar al Sectorului 5

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a hotărât, duminică, să admită contestaţiile depuse la decizia anterioară a Biroului Electoral de sector de renumărare a buletinelor de vot din Sectorul 5.

În 30 septembrie, Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 5 a admis sesizările PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianţei USR PLUS şi Asociaţiei Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secţii. Împotriva acestei decizii au fost depuse contestaţii de către preşedintele Biroului Electoral al sectorului 5, locţiitorul şi reprezentantul PPU-SL.

„Ca urmare a analizei contestaţiilor prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse şi în lumina dispoziţiilor legale aplicabile, Biroul electoral al Circumscripţiei Municipiului Bucureşti constată că acestea sunt întemeiate”, se menţionează în hotărârea BEM.

BEM „admite contestaţiile şi schimbă în tot hotărârea contestată, în sensul că respinge sesizările formulate ca inadmisibile”, se precizează în document.

Biroul Electoral Central a dat sâmbătă termen până duminică Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti să soluţioneze contestaţiile formulate faţă de hotărârea de renumărare a voturilor din Sectorul 5.

Conform ultimelor date parţiale, la sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (PPU-SL) se află pe primul loc, cu 28,08%, Daniel Florea (PSD) are 25,64% şi Cristian Băcanu (PNL) 25,24%.

 

 

UPDATE: BEM a hotărât să admită contestaţia împotriva deciziei biroului electoral al sectorului 5 de renumărare a voturilor în sectorul 5 cu 11  voturi „pentru” şi patru „împotrivă”. Privind renumărarea voturilor la sector 1, ALDE, USR, PNL şi PSD au votat pentru renumărare, însă au fost 11 voturi împotriva renumărării, au adăugat sursele citate de news.ro.

 

Ştirea iniţială: 

BEC a stabilit „în sarcina Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti obligaţia de a soluţiona până la 04.10.2020, contestaţiile formulate împotriva hotărârii nr. 70/30.09.2020 a Biroului electoral de circumscripţie Sector 5 Bucureşti, înregistrate la Biroul Electoral Central cu nr. 3366/BEC/L/2020 din 03.10.2020. Dispune trimiterea spre competentă soluţionare a contestaţiilor către Biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti. Definitivă”, conform sursei citate.

Iniţial, biroul electoral sectorul 5 decisese renumărarea voturilor în câteva secţii de votare, potrivit anunţului candidatului PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 5 Cristian Băcanu.

De asemenea, PSD depusese o solicitare de renumărare a voturilor la Sectorul 1. Social-democraţii au avut şi o cerere de anulare a alegerilor în Sectorul 1.

Citeşte şi: Dan Tudorache, după audierile de la SIJJ în cazul scandalului fraudelor de la Sectorul 1. „Sper să fie chemat şi Dan Barna”

Cu toate acestea, BEC a respins joi solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1.

Totodată, Biroul Electoral Central a emis o circulară care introduce reguli „în cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării”, ca răspuns la cererea de a da o interpretare unitară privind renumărarea voturilor făcută de Biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Minicipiului Bucureşti.