Cine a fost, de fapt, prima femeie din lume. Nu Eva a fost prima soţie a lui Adam

Potrivit legendelor ebraice, nu Eva a fost prima femeie din lume ci Lilith. Aceasta ar fi fost, de fapt, prima soţie a lui Adam. Lilith apare o singură dată în Biblie, într-un capitol scris de Isaia. Acolo, ea este prezentată succint drept un demon.

15 ian. 2022, 12:00
Cine a fost, de fapt, prima femeie din lume. Nu Eva a fost prima soţie a lui Adam

Cine a fost, de fapt, prima femeie din lume. Conform legendelor şi folclorului evreiesc, prima femeie din lume ar fi fost, de fapt, Lilith. Aceasta ar fi fost creată din pământ, la fel ca Adam.

Cine a fost, de fapt, prima femeie din lume

Lilith apare o singură dată în Biblie, într-un capitol scris de Isaia. Aceasta este prezentată succint drept un demon. Lilith apare şi în Manuscrisele de la Marea Moartă, tot ca o creatură a răului. Numele acesteia este inscripţionat pe vase de incantaţie în bătrânul şi magicul Babilon.

Citeşte şi Simona Traşcă, snopită în bătaie de iubit: „Am văzut moartea cu ochii”. De la ce a pornit totul

Lilith e menţionată şi în Epopeea lui Ghilgameş. În „Enciclopedia Iudaică. A doua ediţie“ ea e prezentată şi drept un demon care stoarce de viaţă bărbaţii, intră în visele lor şi rămâne însărcinată cu ei. O altă legendă o prezintă drept o vrăjitoare care pune în pericol gravidele, fură bebeluşii ca să le bea sângele.

„Ea e identificată cu prima Evă, care a fost creată, în acelaşi timp, din pământ ca şi Adam“, se arată în volumul 13 din „Encyclopedia Iudaica. Second Edition“, coordonată de Skolnik şi Berenbaum.

Se spune că Lilith și Adam s-ar fi iubit foarte mult, însă în momentele intime, Lilith ar fi cerut egalitate între sexe. Intrând în conflict cu Adam, aceasta ar fi fugit. Adam i-ar fi cerut lui Dumnezeu să o aducă înapoi, iar acesta a trimis trei îngeri după ea. Îngerii au găsit-o la Marea Roşie.

Povestea lui Lilith nu se opreşte aici. Legendele spun că ea s-ar fi împreunat cu demoni şi ar fi născut 100 de copii în fiecare zi. Îngerii au ameninţat-o că dacă nu se întoarce la Adam îi vor ucide copiii. Lilith nu s-a întors, iar Dumnezeu ar fi creat-o pe Eva, blândă şi docilă.

În volumul 5 al aceleiaşi Enciclopedii Iudaice, Lilith figurează drept un spirit ce locuieşte cu morţii. În volumul 7 e descrisă drept o vrăjitoare, care este soaţa lui Satan, potrivit Adevarul. 

În unele legende Lilith e prezentată drept un demon al nopţii care ar fi fost soaţa lui Dumnezeu, iar apoi ar fi stăpânit Iadul alături de Satan.

Conform documentarului „Misterele Bibliei”,  rabinii ar fi descoperit în Evul Mediu, în timp ce studiau Biblia, că o altă femeie ar fi fost, de fapt, menţionată înainte ca Eva să fie creată din coasta lui Adam. Aceştia ar fi descoperit că prima soţie a lui Adam ar fi fost un demon feminin al nopţii, de o frumuseţe seducătoare, pe nume Lilith.

Specialiştii consultaţi de realizatorii documentarului spun că Lilith ar fi fost întruparea sexualităţii feminine, prima feministă şi prima femeie ce „divorţează“.

Citeşte şi Zgomotele din casă pe care nu trebuie să le ignori niciodată. Poţi plăti scump dacă nu iei măsuri imediat