Cine ar putea fi Avocatul Poporului în cazul revocării Renatei Weber

Coaliţia de guvernare a început procedura de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. În acelaşi timp, se fac negocieri pentru o nouă numire. Cel mai probabil, funcția de Avocat al Poporului îi va reveni PNL. Până acum au fost vehiculate mai multe nume, dar cele mai mari şanse le-ar avea Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

17 feb. 2021, 14:08
Cine ar putea fi Avocatul Poporului în cazul revocării Renatei Weber
Cine ar putea fi Avocatul Poporului în cazul revocării Renatei Weber

Ludovic Orban, preşedintele liberalilor şi şef al Camerei Deputaţilor, a anunţat, marţi, că a fost declanşată procedura privitoare la revocarea Renatei Weber, Avocatul Poporului.

„Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL, în legislatura trecută, dar nu a fost trimisă spre comisiile juridice. Birourile Permanente Reunite au refuzat să deruleze procedurile din legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare.

Ludovic Orban a explicat că, dincolo de sesizarea PNL în acest sens, există şi o alta depusă de deputatul PNL Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat ale USR PLUS şi ale PNL.

„La baza sesizării se află atât vechea sesizare a grupurilor parlamentare ale PNL, cât şi o sesizare depusă de colegul meu deputatul Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat ale USR-PLUS şi ale PNL. Comisiile juridice au termen de două săptămâni să analizeze această solicitare și să prezinte un raport care să fie transmis plenului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Liberalii își doresc ca funcţia de Avocat al Poporului să fie ocupată de un independent politic bun cunoscător în materie de justiție. Astfel, cel mai vehiculat nume în PNL este cel al lui Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale.

Citeşte şi: Victor Ponta, ironii despre schimbarea Avocatului Poporului: „Neaparat trebuie să îl înlocuieşti cu cineva care încalcă Constituţia şi apără Guvernul”

 

Marcel Ciolacu, nemulţumit de înlocuirea Avocatului Poporului. „Dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la CCR”

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că în cazul în care parlamentarii din coaliţia de guvernare vor „forţa” schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, social-democraţii vor ataca hotărârea la Curtea Constituţională.

„Renate Weber e o instituţie din instituţiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci să ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat şi ataci? Categoric, dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la Curtea Constituţională. Şi categoric, în primul rând mă voi adresa familiei socialiştilor europeni şi nu numai pentru acest atac, până la urmă, la statul de drept. Nu ai justificările necesare să vii cu aşa ceva. Poate am uitat acele ordonanţe date noaptea, fără să ţii seama de drepturile şi libertăţile românilor, încălcând Constituţia.

Nu ai voie, indiferent că e stare de război, că este pandemie, să creezi un asemenea precedent cum a creat preşedintele Iohannis susţinând un partid politic. A depăşit o linie roşie. Renate Weber a venit şi a spus – înţeleg că este pandemie, dar nu depăşiţi linia roşie de încălcare a drepturilor şi libertăţilor”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR 1, conform Agerpres.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor: Aceasta e realitatea! – LIVE TEXT şi VIDEO

Preşedintele PSD a mai precizat că membrii coaliţiei de guvernare consideră că Avocatul Poporului „este un instrument”.

„Este foarte important Avocatul Poporului în această zonă, iar doamna Renate Weber a ieşit şi a atacat toate deciziile, ordonanţele. Presupun că au făcut nişte sondaje de opinie şi au văzut ce personalitate sau ce instituţie să atace şi le-a reieşit din cifre că cea mai vulnerabilă ar fi doamna Renate Weber, care nu este un comunicator, nu e în talk show-uri, ea reprezintă Avocatul Poporului. Ei joacă în continuare tot în logica electorală, nu au nicio treabă cu guvernarea”, a afirmat Ciolacu, potrivit sursei citate.


loading...