Cine e Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei? „Şomerul” neamţ care cântă la pian şi a fost voluntar pentru copiii orfani

Dominic Fritz a devenit noul primar al Timişoarei la doar 37 de ani, luându-i locul lui Nicolae Robu.

RomaniaTV.net
27 sept. 2020, 20:42

Dominic Fritz s-a născut în 1983 în sudul Germaniei, într-o familie catolică cu opt copii. În 2003 a absolvit un liceu romano-catolic din Germania. A absolvit studii de ştiinţe politice şi administrative în Germania, Franţa şi Anglia, iar în 2019 a acceptat un post de consilier în cadrul Agenţiei Germane pentru Coopterare Internaţională.

Între anii 2016-2019 a fost şeful de cabinet al fostului preşedinte al Germaniei, Horst Köhler, la Berlin. Dominic Fritz a lucrat mai bine de 10 ani în administraţia publică germană înainte să intre politică.

Prima dată a venit în România la vârsta de 19 ani, imediat după ce a absolvit liceul, pentru a lucra ca voluntar la o casă de copii din Timişoara. Tot atunci a învăţat şi limba română.

„Am venit la vârsta de 19 ani. Sunt născut în Germania, am crescut în Germania. Sunt german get-beget. La 19 ani am făcut un an de voluntariat în Timișoara, într-o casă de copii. Atunci am învățat româna de la 0. Tot ce vorbesc este original din Timișoara. M-am îndrăgostit într-un fel de acest oraș, de toată multiculturalitatea, de tot spiritul inovator și de istoria cu Revoluția. Acolo a început România să facă din nou parte din Europa. M-am simțit pentru prima oară european. Am tot revenit, am fondat o asociație în Timișoara, chit că am studiat în Germania. Am avut o carieră în administrația publică germană. Cumva în Timișoara mereu mi-a rămas inima și din 2017 am spus că nu mai pot să stau deoparte”, a povestit Dominic Fritz, în cadrul unui interviu acordat Digi 24.

Dominic Fritz a fost descris de Nicolae Robu, edilul Timişoarei, ca fiind „şomerul” care candidează la Primărie. Potrivit acestuia, nu are un loc de muncă, iar în momentul de faţă e ajutat financiar de cei din USR.

Ce face în timpul liber

„În timpul meu liber fac muzică (cânt la pian și la violoncel, compun, dirijez), citesc și merg cu bicicleta. Și stau pe Netflix, “că oameni suntem”. Prietena mea este diplomată în cadrul ONU, (încă) nu avem copii. Am însă 4 fini (2 dintre ei fiind români) și 10 nepoți, pe care îi învăț să-și spună părerea, chiar dacă nu mereu totul merge după capul lor”, a scris Fritz pe site-ul său.

Timişoara are un nou primar, Dominic Fritz: „Nu vă aşteptaţi ca primarul să schimbe totul. Lucrurile nu se schimbă peste noapte”