Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România. Puțini știu însă cum a început această meserie în țara noastră și cine a fost prima femeie care a reușit să vindece oameni.
Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România
Maria Cuţarida – Crătunescu este prima femeie medic din România. Aceasta a înfiinţat Societatea Maternă şi a înființat prima creşă de fabrică din ţara noastră și era o feministă convinsă într-o perioadă în care această mişcare din ţara noastră începea ofensiva împotriva prejudecăţilor sociale.
S-a născut la 10 februarie 1857, la Călărași, într-o epocă în care femeile abia dacă terminau opt clase, nu aveau drept de vot, şi doar cele din familii burgheze frecventau liceul. Aceasta a avut studiile liceale la Școala Centrală din Bucureşti şi, apoi, la Zürich, iar după absolvire, în anul 1877, se înscrie la Facultatea de Medicină din oraşul elveţian. Însă pentru a-i fi recunoscute diplomele, la Bucureşti, dar şi din cauza dificultăţilor de limbă, se transferă la Montpellier, unde a absolvit Facultatea de medicină.
A efectuat apoi stagiatura și pregătirea doctoratului la Facultatea de Medicină din Paris, unde, în anul 1884, obţine doctoratul. Revine apoi în România, iar pentru a obține libera practică aici, Maria Cuţarida – devenită şi Crătunescu prin căsătorie – și-a echivalat diploma din străinătate, promovând examenul cu calificativul „magna cum laude”.
Aceasta a deschis o clinică particulară și în paralale primește un post de medic la Spitalul Filantropia din București. Maria Cuţarida – Crătunescu a devenit prima femeie medic şi prima femeie cu titlul de doctor în medicină din România, ea fiind dedicată total carierei şi extrem de animată de dorinţa de a demonstra lumii întregi, dar mai ales celor din ţara sa, că şi femeile pot studia şi pot ajunge foarte departe, profesional şi intelectual.