Decizie radicală luată de medicul Vasi Rădulescu, după ce a fost linşat pe Facebook: „Sub valul de emoţii, am blamat în stânga şi-n dreapta. Am decis să nu mă răzbun, ci să plămădesc”

Dr. Vasi Rădulescu, autorul mai multor cărți de medicină pe înţelesul tuturor şi al site-ului drvasiradulescu.ro, este acuzat de faptul că majoritatea articolelor de sănătate publicate pe respectivul site sunt plagiate. Dezvăluirea a atras după sine un val de ură pe reţelele sociale, în fața căruia medicul s-a văzut nevoit să ia o decizie.

02 feb. 2022, 14:38
Decizie radicală luată de medicul Vasi Rădulescu, după ce a fost linşat pe Facebook: „Sub valul de emoţii, am blamat în stânga şi-n dreapta. Am decis să nu mă răzbun, ci să plămădesc”

Vasi Rădulescu se confruntă cu un val de reacţii negative de câteva zile, de când poliţistul Marian Godină a dezvăluit pe pagina sa de socializare faptul că articolele respective sunt plagiate. Descoperirea a fost făcută de Marius Fersigan, un absolvent de Medicină, Godină contribuind doar la popularizarea ei. Fersigan a luat articole de pe site-ul medicului, le-a tradus în engleză și apoi, după o căutare pe Google, a constatat că mare parte dintre acestea nu aveau contribuția medicului, fiind doar traduse.

Medicul a explicat că nu este singurul care publică pe site, conţinutul fiind asigurat de încă două persoane, un medic rezident şi o studentă la Medicină. Vasi Rădulescu şi-a asumat vina de a nu fi verificat materialele publicate de cele două colaboratoare pe site, materiale care nu sunt creaţie proprie, ci, multe dintre ele, fie au fost preluate de pe alte site-uri româneşti de specialitate, fie au fost traduse din surse internaţionale, fără niciun aport.

În urma dezvăluirii, aproximativ 1.700 de materiale au fost şterse de pe site.

Mii de comentarii acuzatoare au curs, timp de două zile, pe cele două pagini de Facebook ale medicului Vasi Rădulescu. În contextul acestui linşaj susţinut în principal de fanii poliţistului Marian Godină, medicul a luat o decizie importantă, aceea de „a plămădi în loc să se răzbune„.

– Ești un plagiator infect! Un vierme.

– Bun, asta am priceput, dar un sfat util aveți pentru mine?

– Să mori.

Am urmărit, atât cât m-au ținut organele, comentariile și mesajele primite. Am încercat să nu cad psihic sub mormanul de insulte, amenințări, shaming. Am discutat cu fetele ieri și azi. Ne-am analizat greșelile, am recunoscut lacunele în comunicare. Nu a fost nimeni rău intenționat. Dacă primul meu impuls, sub valul de emoții, a fost să blamez în stânga si-n dreapta, impulsul meu de azi este: ce pot face bun mai departe? Sunt conștient că am o mulțime de hibe. Pentru că am atacat diverse subiecte considerate sensibile, mulți mă urăsc. Și abia așteptau să dea cu pietre.

Ok, asta e treaba, dar ce fac ca să folosesc lucrurile bune pe care le am? Tai și spânzur, acuz, distrug? Sau construiesc ceva util? Am luat decizia să continui cu fetele pe pagina de sănătate. Nu e nimeni sclav și nu a fost niciodată. Articolele, corecte, atent construite, vor fi remunerate. Autorii vor fi îndrumați de mine. Voi verifica totul. Autorii vor fi promovați. În loc să mă răzbun, aleg să plămădesc. În loc să înjur, aleg să stau calm.

Răul se face foarte ușor, e tare greu să construiești bine. Dar cu greșeala asta și lecția primită, șutul poate fi premiză pentru ceva frumos, constructiv. Sunt convins că shamingul nu va înceta. Atitudinea de tip ”cancel”, atât de facilă pe internet, va persista. Mesajele vor curge o perioadă. „Prietenii” vor râde zeflemitor. Haha-urile vor fi lesne oferite cadou, în batjocură.

Eu prefer să mă concentrez pe lucruri frumoase. Și nu e nimeni obligat să mă urmărească.

Ăsta sunt, cu bune și cu rele în mine. Cu postări de multe ori penibile. Cu campanii utile sau greșeli care atrag valuri de ură. Dincolo de toate, aici, acum, mă gândesc: ce fac ca să fac bine? Dacă voi considera că nu sunt în stare de nimic și voi greși în continuare, mă voi opri din tot. Cred că am puterea asta. Sper” a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Scandal între influencerii Marian Godină şi Vasi Rădulescu după accidentul în care a murit Raisa: „Dragă Marian, ai trei ani de şcoală”

Atacul lui Marian Godină la Vasi Rădulescu vine la două săptămâni după ce medicul s-a declarat oripilat de modul în care poliţistul implicat în accident a procedat după ce a lovit-o pe Raisa pe trecerea de pietoni, controlând cu piciorul dacă aceasta mai trăieşte.

În replică, Marian Godină l-a acuzat pe medic de faptul că s-a pronunţat asupra faptelor având la dispoziţie doar o fotografie a momentului respectiv şi declaraţiile unor martori, unele dintre acestea fiind infirmate deja de informaţiile apărute ulterior.

Unii politicieni și persoane publice au găsit și ei un bun prilej de a se băga în seamă urcându-se pe valul de ură pentru a mai câștiga puțină simpatie și notorietate […] Doctorul Vasi Rădulescu, medicul influencer care scrie cărți și le oferă gratis publicului, acesta trebuind să plătească doar transportul (care e de fapt costul tiparului, livrării și al cărții, asta dacă nu ești suficient de naiv încât să crezi altceva), se arată oripilat de imaginile pe care abia le-a putut privi cu polițistul dând cu piciorul într-un copil ca să vadă dacă mai mișcă și spune că gestul arată cât de animal este polițistul.

De altfel, faza cu polițistul lovind cu piciorul a plecat de la o fotografie în care se vede pantoful polițistului în contact cu corpul fetiței. O fotografie. Și o declarație a unor martori, aceiași care au declarat că polițistul nu a sunat la 112, ci doar și-a anunțat colegii. De altfel, și această informație, cum că polițistul nu ar fi sunat la 112 a fost sursă pentru alte zeci de articole de presă, deși era foarte simplu pentru un jurnalist să întrebe la STS dacă polițistul a sunat sau nu la 112. Dar ce articole se mai scriau apoi?”, scrie Marian Godină pe blog.

Citeste si Medicul Vasi Rădulescu transmite un mesaj anti-vacciniştilor: „Nu aşteptaţi un deces în familie. E foarte probabil”

După aceste prime mesaje, cei doi au trecut la acuzaţii şi jigniri, Vasi Rădulescu susţinând că Marian Godină are doar trei ani de studii, iar poliţistul acuzându-l pe medicde faptul că înşală cititorii promiţându-le cărţi gratis, când de fapt acesta îşi acoperă costurile prin taxa de livrare pe care o percepe.

Dragă Marian,

Ai 3 ani de școală. Eu 11 doar facultatea plus rezidențiatul. La Academie nu ai reușit. Ambiționează-te și dă la Medicină, poate reușești aici. Printre altele, în gărzi grele și mii de consulturi, vei învăța ce înseamnă viața unui om, empatia, respectul.

Nu ne arăți nimic din toate astea. Ne arăți invidie, orgoliu, venin. Oamenii care te urmăresc se prind repede. Faza cu cartea e absolut penibilă […] E ușor la nervi să te răzbuni, să dai cu parul. E semn de inteligență să stai calm și să îți vezi de ale tale în liniște. Poate vezi lucrurile altfel cândva. Sau poate nu. Eu unul nu mă consum”, a scris dr. Vasi Rădulescu.