Cine este bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani. Eliberat pentru bună purtare, după ce a fost condamnat pe viaţă pentru 5 crime

Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat o tânără de 17 ani dintr-o localitate din Mehedinți, a fost eliberat pentru bună purtare în mai 2019. În 1994 a fost condamnat în 1994 la închisoare pe viață, după ce a comis cinci crime. A ajuns să lucreze cu ziua și a devenit prieten cu tatăl fetei pe care a incendiat-o.

RomaniaTV.net
14 iun. 2020, 04:51

Ion Turnagiu a comis în 1993 cinci crime cu sânge rece, având condamnări de 90 de ani de închisoare. Printre victimele sale s-a numărat, potrivit Mediafax, și o femeie însărcinată în luna a șaptea. Alte două victime au fost doi bătrâni din București, pe care i-a ucis după ce i-a jefuit. Cei doi au fost găsiți în locuința lor, la zece zile de la crimă.

După ce a ispășit 20 de ani de închisoare, în 2014, a depus o cerere de eliberare condiționată pentru bună purtare, potrivit Legii 286/2009 privind Codul Penal.

Citeşte şi: Mesajul criminalului în serie care a incendiat o tânără de 17 ani din Mehedinţi: „Vă iubesc! Adio” VIDEO

Liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă, dacă: cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detenţiune; cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei; cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

A avut 20 de încercări, conform termene.ro, până când un judecător i-a aprobat cererea. Bărbatul a devenit liber în luna mai 2019, iar de la data eliberării era supus „unui termen de supraveghere de 10 ani”.

„Judecătoria Dr. Tr. Severin (…) admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Turnagiu Ion. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Turnagiu Ion, din executarea pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicată prin sentinţa penală nr. 129/2006 a Tribunalului Dolj. Dispune punerea în libertate a condamnatului Turnagiu Ion de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 148/2006 emis de Tribunalul Dolj, dacă nu este arestat în altă cauză,” se arată în comunicatul Tribunalului emis anul trecut. 

De atunci, el ar fi lucrat cu ziua, susțin vecinii fetei incendiate. S-a împrietenit și cu tatăl tinerei, care lucra în Olanda. În luna decembrie, spunea că și el vrea să plece din țară. Într-un comentariu pe Facebook, a scris că vrea să se ducă în Anglia, dar așteaptă să-și ia permisul. Recent, bărbatul ar fi început să vorbească cu fata de 17 ani pe rețelele de socializare.

Citeşte şi: Tânără INCENDIATĂ de un criminal eliberat din închisoare. Agresorul a fost reţinut pentru tentativă de omor

„Ar fi avut o relație cu soră-mea, am văzut mesaje la ea în telefon. Îi spunea că el a iubit-o și că l-a făcut să sufere. O mai amenința pe soră-mea. S-au cunoscut la Severin și apoi a venit aici, în Dîrvari”, a declarat fratele tinerei pentru ziarul local Actual de Mehedinți.

În urmă cu patru zile, pe 9 iunie, tânăra a depus o plângere împotriva lui pentru viol. Ea a ajuns la un centru de asistență socială, ca măsură de protecție, dar bunica ei, alături de care locuia, a luat-o acasă, două zile mai târziu.

Pe 11 iunie, Ion Turnagiu a postat un filmuleț cu un mesaj misterios pe Facebook. „Vă mulţumesc tuturor şi bunul Dumnezeu să le dea la toţi de acum înainte după inima şi sufletul nostru. Vă iubesc, adio!”, a spus agresorul, care a fost condamnat la închisoare pe viață în anul 1994 pentru cinci crime, însă a fost eliberat anul trecut.