Cine este Bayraktar, creatorul dronei care le-a dat teroare ruşilor. S-a căsătorit cu fiica preşedintelui Recep Erdogan

Cine este Bayraktar, creatorul dronei care le-a dat teroare ruşilor. A devenit o armă legendară în războiul din Ucraina, îngrozind militarii ruşi şi devenind chiar subiectul unei piese populare printre ucraineni.

12 mai 2022, 12:46
Cine este Bayraktar, creatorul dronei care le-a dat teroare ruşilor. S-a căsătorit cu fiica preşedintelui Recep Erdogan
Selçuk Bayraktar are 42 de ani şi este fiul unui antreprenor turc

Cine este Bayraktar, creatorul dronei care le-a dat teroare ruşilor. TB2 a efectuat, din 2016, când a înregistrat prima victimă, şi până acum, peste opt sute de lovituri, în conflicte armate din Africa de Nord şi până în Caucaz.

Bombele pe care le poartă îşi pot ajusta traiectoria în aer şi sunt atât de precise încât pot fi trimise într-un şanţ de infanterie. Analiştii militari au presupus anterior că dronele lente, care zboară la înălţimi mici, ar fi de puţin folos în lupta convenţională, dar TB2 poate elimina sistemele antiaeriene care sunt concepute pentru a-l distruge.

Acest lucru a permis o revoluţie operaţională destul de semnificativă în modul în care războaiele sunt purtate chiar acum.  Probabil se întâmplă o dată la 30 sau 40 de ani”, a declarat Rich Outzen, un fost specialist al Departamentului de Stat american pentru Turcia pentru jurnaliştii de la The New Yorker, într-un articol despre originea temutei arme.

Citeşte şi: VIDEO Momentul în care o dronă Bayraktar TB-2 a Ucrainei loveşte un convoi militar rus

Cine este Bayraktar, creatorul dronei care le-a dat teroare ruşilor

Selçuk Bayraktar are 42 de ani şi este fiul unui antreprenor turc care deţine Baykar Technologies, unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. În 2002, după ce a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul, Selçuk Bayraktar a studiat la Universitatea din Pennsylvania. Pentru diploma de masterat, a zburat cu două drone în formaţie la baza Fort Benning Army, din Georgia.

Bayraktar a început apoi un al doilea masterat, la M.I.T.  În acea perioadă, Statele Unite foloseau drone Predator pentru a lovi ţinte în Afganistan şi Irak. Bayraktar a început să construiască mici prototipuri de drone la fabrica familiei din Istanbul, în timp ce era încă înscris la M.I.T.

Tatăl lui, Özdemir, l-a convins pe prietenul său Necmettin Erbakan, care a fost ales premier al Turciei în 1996, să sprijine proiectul dronelor lui Selçuk. Familia Bayraktar avea legături şi cu protejatul lui Erbakan, Erdoğan, care a fost ales prim-ministru în 2002. Tatăl lui Bayraktar fusese consilier al lui Erdoğan când era politician local la Istanbul, potrivit Adevărul.ro.

În luna mai 2016, Bayraktar s-a căsătorit cu fiica preşedintelui turc Recep Erdogan. La nuntă au participat peste 5.000 de oameni, inclusiv o mare parte din elita politică a ţării. La fel ca Bayraktar, Sümeyye este un membru din cea de-a doua generaţie a elitei islamiste din Turcia şi a absolvit Universitatea Indiana în 2005 cu o diplomă în sociologie.

Ea este descrisă în presa din Turcia drept o versiune turcească a Ivankăi Trump.  Selçuk Bayraktar este o celebritate în Turcia, cu o prezenţă intensă pe reţelele de socializare şi în viaţa publică. El trimite regulat pe Twitter binecuvântări islamice urmăritorilor săi, iar soţia lui poartă hijab.