Cine este bunicuța Joy, de 94 de ani, care nu a călătorit niciodată, iar acum face înconjurul lumii alături de nepotul ei: „M-am bucurat de fiecare clipă”

Se spune că nu este niciodată prea trâziu, iar bunicuța Joy a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat. La 94 de ani, a decis să facă înconjurul lumii, după ce până la vârsta de 85 de ani nu călătorise nicăieri.

09 apr. 2024, 23:44

La vârsta de 94 de ani, bunicuța Joy, care nu a părăsit niciodată țara până la vârsta de 85 de ani, își propune să exploreze toate cele șapte continente alături de nepotul ei.

Fără să fi avut pașaport până la vârsta de 91 de ani, această bunicuță remarcabilă, Joy Ryan, a devenit ulterior cea mai în vârstă persoană care a parcurs toate cele 63 de parcuri naționale din SUA. Acum, împreună cu nepotul ei, în vârstă de 42 de ani, pe nume Brad Ryan, se pregătesc pentru o nouă aventură globală.

Citește și: Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să cumperi miel de la familia Sterp înainte de Paște: „S-a scumpit pentru că s-au împuținat în țară turmele de oi”

Duo-ul, care a cucerit internetul cu călătoria lor prin parcurile naționale în 2023, își propune acum să exploreze împreună toate cele șapte continente ale lumii.

„Nu mai am mulți ani la dispoziție, așa că este timpul”, a declarat bunica Joy, acum în vârstă de 94 de ani, pentru CNN Travel.

Cei doi au bifat deja trei continente, vizitând anul trecut Parcul Național Banff din Canada pentru a „reprezenta America de Nord dincolo de țara noastră” și călătorind în Africa, vizitând atât Parcul Național Amboseli, cât și Rezervația Națională Maasai Mara din Kenya, în 2023.

Cea mai recentă călătorie a fost în America de Sud, unde au călătorit în Ecuador, petrecând timp în Insulele Galapagos, precum și în Chile.

„A fost uimitor să vezi acele țestoase uriașe”, spune bunica Joy despre călătorie. „Își puteau ridica carapacea în sus ca o decapotabilă”, a mai spus ea.

Deși sunt destul de nedespărțit acum, duo-ul bunică-nepot a fost de fapt înstrăinat timp de aproximativ un deceniu din cauza unei rupturi de familie care a apărut după ce părinții lui Ryan au divorțat.

După ce s-au reîntâlnit în 2010, au început să se informeze reciproc despre ce s-a întâmplat în viața lor în anii în care au fost despărțiți.

În timp ce își povestea aventurile sale anterioare din drumeții, Ryan a aflat că bunica sa „nu a mai văzut niciodată un munte”. „Acesta a fost unul dintre regretele ei de-o viață”, spune el.

„Călătoriile ei s-au limitat doar la câteva excursii cu mașina în Florida cu bunicul meu, când acesta era în viață. Viziunea ei despre lume era doar din ceea ce vedea pe Travel Channel sau la știri”, a mai spus nepotul lui Joy.

Câțiva ani mai târziu, Ryan, care se confrunta cu câteva obstacole în timpul facultății de medicină veterinară, a decis să facă o excursie de weekend în Parcul Național Great Smoky Mountains, care se află la granița dintre Carolina de Nord și Tennessee, și a întrebat-o pe bunica Joy dacă ar dori să îl însoțească.

Din fericire, bunica sa a acceptat să plece într-o aventură cu nepotul său, în septembrie 2015.

„La 85 de ani, a văzut primul ei munte, a urcat primul ei munte și a mers pentru prima dată cu cortul, a căzut de câteva ori de pe salteaua cu aer și nu s-a plâns”, adaugă Ryan.

Deși recunoaște că a crezut că a călători cu o persoană în vârstă ar putea „strica puțin distracția”, Ryan a constatat rapid că nu a fost așa. De fapt, a fost chiar opusul.

„A făcut ca experiența de a fi în aer liber să fie mult mai valoroasă”, spune el, explicând că, fiind nevoit să se deplaseze mai încet, a putut să perceapă totul într-un mod mai profund.

Potrivit lui Ryan, acea primă excursie „a plantat în el o sămânță de bucurie” care îi lipsea și a fost încântat să vadă cât de mult s-a bucurat bunica Joy de această experiență.

Dornici să își continue aventura, cei doi au pus la cale un plan pentru a călători împreună în celelalte 62 de parcuri naționale din SUA.

O astfel de provocare ar fi o performanță uriașă pentru majoritatea amatorilor, cu atât mai mult pentru o femeie în vârstă cu experiență limitată în drumeții, așa că au decis să nu se grăbească.

„Ne-a luat aproape opt ani să o facem”, spune Ryan, explicând că au tendința de a lua pauze de două luni între fiecare călătorie. „Dar ea a făcut istorie anul trecut”.

„A fost un drum lung, dar mi-a plăcut. Și am întâlnit atât de mulți oameni drăguți pe drum. Fiind o persoană în vârstă care stă de obicei pe verandă, acest lucru te face să te simți ca și cum ai fi realizat ceva. Așa că m-am bucurat de fiecare clipă”, a spus Joy.

Faptul că a putut să împărtășească atât de multe momente speciale cu bunica Joy a însemnat, de asemenea, că Ryan a putut să pună întrebări pe care nu a avut ocazia să le pună până acum.

„Ceea ce am ajuns să învăț este că putem să ne eliberăm de regretele viitoare dacă alegem să ne conectăm cu generațiile mai în vârstă cât timp acestea sunt încă aici”, spune el.

În ceea ce o privește pe bunica Joy, ea se bucură de recuperarea timpului pierdut și are acum mai multe ștampile în primul ei pașaport.

„Fac câte un pas, zi de zi, și îi mulțumesc Domnului în fiecare dimineață pentru că mi-a mai dat o zi. Încerc să fiu optimistă. Paharul este pe jumătate plin, nu pe jumătate gol. Iar oamenii pe care îi întâlnești pe parcurs îți ridică moralul.

Vezi oameni care se află într-o stare mai proastă decât tine, iar eu mă gândesc: „Am pentru ce să fiu recunoscătoare”. Nu toată lumea este suficient de norocoasă încât să aibă un nepot care să fie dispus să îi ducă peste tot”, a spus bunicuța Joy.

Citește și: Cine este Livia Voigt, desemnată cea mai tânără miliardară din lume. La doar 19 ani are o avere de 1,1 miliarde de dolari