Cine este femeia în albastru care a purtat sabia de stat la încoronarea Regelui Charles al III-lea şi de ce a fost supranumită „Pippa Middleton a încoronării”

6 mai 2023, o zi istorică în Marea Britanie! O lume întreagă a fost cu ochii pe încoronarea Regelui Charles al III-lea, prima ceremonie de acest fel din ultimi 70 de ani. La încoronarea noului suveran al Regatului Unit au participat monarhi, mari lideri, politicieni şi vedete din toate colţurile lumii.

07 mai 2023, 08:09

Aşa cum era de aşteptat, un eveniment de o asemenea anvergură nu avea cum să fie lipsit de controverse. Una dintre acestea a avut-o în prim-plan pe Penny Mordaunt (50 de ani), deputat conservator şi liderul Camerei Comunelor, cea care a purtat sabia de stat – simbolul autorităţii regelui – în calitate de Lord Președinte al Consiliului Privat.

Cine este femeia în albastru care a purtat sabia de stat la încoronarea Regelui Charles al III-lea

Mordaunt a fost una dintre cele mai memorabile figuri la ceremonia care s-a desfăşurat la Catedrala Westminster. Este prima femeie din istorie care joacă un astfel de rol la încoronarea unui monarh britanic. Aceasta a ieşit în evidenţă nu doar prin rolul deosebit de important pe care l-a avut în cadrul ceremoniei, dar şi prin ţinuta de culoare albastră, care nu avea cum să rămână neremarcată într-o mare de auriu, negru şi roşu.

De altfel, într-un interviu acordat publicaţiei Politico.eu, Mordaunt a mărturisit că a simţit că nu este corect să poarte rochia obişnuită de curte, negru cu auriu, a consiliului privat, purtată de marchizul de Salisbury când a îndeplinit același rol pentru Regina Elisabeta a II-a în 1953. Prin urmare, a ales să vină „cu ceva care este modern, dar în același timp plin de simbolism”.

Citeste si Prințul Harry, umilit în timpul încoronării tatălui său, Regele Charles al …

Deputatul a purtat o rochie midi elegantă, comandată special pentru această ocazie, precum și o pelerină asortată și o pălărie Jane Taylor cu broderie de ferigă aurie, un motiv simbolic al uniformei Consiliului Privat.

Politicianul a fost lăudat pentru înfățișarea elegantă, ireproşabilă și pentru conduita grațioasă pe care a adoptat-o pe toată durata ceremoniei, în timp ce ținea sabia de 3 kg.

Istoria sabiei de stat, unul dintre însemnele regalităţii britanice

Sabia de stat, simbol al autorităţii regale, este purtată în fața monarhului și este folosită după încoronare în locul Sabiei Ofrandei, care este păstrată la Turnul Londrei.

Sabia de stat are un mâner argintiu aurit, sub forma unui leu și unicorn. Teaca de lemn este acoperită cu catifea roșie, are embleme de trandafir, ciulin și flori de lis. Sabia este folosită și în timpul Deschiderii de Stat a Parlamentului.

După ce Regele i-a oferit sabia Decanului de Windsor, ea a fost pusă pe altar. Acesta a fost apoi „răscumpărat” de Penny Mordaunt, care a plasat banii de răscumpărare pe un obiect deținut de decan. Ulterior, sabia a fost scoasă și dusă fără teacă înaintea monarhului pentru tot restul serviciului.

Citeste si Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Pentru acest eveniment, a ales un alt designer”Ne onorează purtând ţinutele noastre”

De ce Penny Mordaunt a fost supranumită „Pippa Middleton a încoronării”

Mordaunt a primit laude de la colegii parlamentari, inclusiv de la laburista Emily Thornberry, care a postat pe Twitter următorul mesaj: „Purtătoarea de sabie a furat spectacolul”.

Şi deputatul laburist Chris Bryant a glumit pe această temă: „Penny este mai puternică decât sabia”.

Jurnalista şi autoarea Caitlin Moran a făcut trimitere la un alt episod petrecut în Familia Regală Britanică în 2011, la nunta Prinţului William cu Kate Middleton.

Kate wedding

Atunci, despre Pippa Middleton, sora mai mică a miresei, s-a spus că „a furat” spectacolul nunţii pentru că s-a îmbrăcat în alb, la fel ca mireasa, rochia ei atrăgând privirile invitaţilor. Moran a comparat-o acum pe Mordaunt cu Pippa, inducând ideea că aceasta „ar fi furat” spectacolul ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea.