Cine este Marina Tauber, șefa protestatarilor din Republica Moldova: „Am fost la pușcărie, la comanda Maiei Sandu” | EXCLUSIV

Marina Tauber este una dintre noile figuri politice din Republica Moldova, cu mare vizibilitate. „Șefa protestatarilor" de la Chișinău, considerată o susținătoare a ideilor lui Vladimir Putin, a făcut primele declarații pentru presa din România marți seara, 28 februarie. 

28 feb. 2023, 21:46

Marina Tauber, deputata considerată pro-rusă de administrația de la Chișinău, comparată de internauți cu Maria Zaharova, a oferit un interviu în exclusivitate pentru România TV, marți seara, în emisiunea lui Victor Ciutacu, în urma protestelor.

Marina Tauber este deputat din partea Partidului Șor. Ea a declarat că a ieșit în stradă pentru a împiedica implicarea țării sale în război. De asemenea, a mai solicitat demisia Maiei Sandu și a lui Dorin Recean, respectiv organizarea de alegeri anticipate.

„Nu sunt conducător de facto al mișcării naționale pentru popor. Sunt câteva partide și organizații din zona civică, respectiv toți cetățenii care s-au adunat, peste 550.000 de semnatături prin care cerem guvernului să achite facturile pentru căldură, pentru lunile decembrie, ianuarie, februarie (…)

Prima noastră revendicare – am vrut să venim la clădirea Guvernului, dar nu ne-au dat voie. Peste 400.000 de cetățeni au fost blocați la intrarea în Chișinău. Am venit să solicităm de la Guvern, Președinție și Parlament răspunsul la întrebarea semnată de 40.000 de cetățeni – de ce nu se plătesc facturile?

Maia Sandu este agresivă, la fel și partidul ei. Noi am venit să transmitem mesajul din partea tuturor cetățenilor că nu vrem război. Maia Sandu vrea război. Nu vrem vărsare de sânge în țara noastră. Suntem o țară mică, cu inimă mare. Vrem să creștem copiii, nepoții în liniște, să îmbunătățim condițiile de trai.

Este foarte ridicol (n.r. – că ar fi pro-ruși protestatarii). Noi suntem oamenii țării noastre, suntem oamenii poporului moldovenesc. Pentru, Ilan Șor, conducătorul nostru, stăpânul este Republica Moldova, poporul. Nu vrem să destabilizăm Republica Moldova. Cei care destabilizează sunt Maia Sandu și Dorin Recean, cei care fură bani. Acuzațiile lor sunt nefondate. 

Ce destabilizare a fost (n.r. – la proteste)? În mare parte, au fost pensionari. Pentru ei există probleme majore economice. Ei – Maia Sandu și Dorin Recean au destabilizat țara, au sărăcit-o și vor război. Ei trebuie să plece acasă, ca Natalia Gavriliță, a declarat Marina Tauber, la România TV.

 

Marina Tauber: „Noi credem că în țara noastră trebuie promovată politica pro-Moldova”

 

Provocată să afirme dacă susține apropierea de Rusia, deputata a insistat că-și dorește ca Republica Moldova să rămână „independentă”.

„Cu siguranță, eu și Partidul Șor, vedem țara noastră doar independentă, suverană, neimplicată în astfel de alianțe, NATO sau alianțe care pot să ne aducă război și schimbări geopolitice. Noi credem că în țara noastră trebuie promovată politica pro-Moldova, trebuie să avem relații bune cu toți vecinii, partenerii strategici”, a mai comentat deputata.

 

Marina Tauber: „Eu am stat închisă în penitenciar”

 

Marina Tauber susține că fost trimisă la închisoare la comanda președintelui Maia Sandu.

„Eu deja am stat în penitenciarele din țara noastră, în Penitenciarul 13, la indicația directă a Maiei Sandu. Deci am stat la pușcărie. Am făcut pușcărie pentru nimic. Cum deschid gura și spun ceea ce gândesc, dar cu stimă și respect, la Joe Biden și la toți liderii din lume, președinți din alte țări, există doar un lider, Ilan Șor, președintele Partidului Șor (…) Din păcate, domnul Ilan Șor nu poate fi în Republica Moldova.

Eu am stat închisă în penitenciar aproape două luni, iar apoi am stat în arest la domiciliu. În total, șase luni. 

Noi vom continua lupta, dar oamenii care au făcut asta cu mine și colegii mei, vor răspunde penal, în toate opțiunile legale care există, dar și la nivel internațional”, a mai comentat deputata.

Potrivit deputatei, cele mai mici pensii din Republica Moldova sunt de aproximativ 100 de euro, iar facturile la energie ajung până la 200 de euro.

Marina Tauber are 36 de ani, s-a născut la Chișinău, este de origine evreiască și a învățat la Liceul Logica, fondat de Miron Șor, tatăl lui Ilan Șor. În perioada 2007-2017 a fost jucătoare de tenis și antrenoare.

În 2010 a s-a implicat în activitatea Federației de Tenis ca manager pe dezvoltare și vicepreședinte. Ulterior, în 2011, a fost numită Președinte al Federației de Tenis, funcție pe care a deținut-o timp de șase ani. În 2015-2017 a fost și directoare a Școlii Sportive Specializate de Tenis din Republica Moldova.

Din 2016, Tauber este membru al Partidului Șor, considerat pro-rus.