Cine este Olaf Scholz, social democratul care ar putea fi noul cancelar german după era Angela Merkel

Olaf Scholz este ministru de Finanţe şi vicecancelar în cadrul Guvernului federal german, condus de Angela Merkel. În timpul pandemiei, social democratul şi-a construit reputaţia de a avea stabilitate în timpul unei crize.

27 sept. 2021, 16:45

După ce social democrații au obținut duminică majoritatea voturilor în alegerile naționale din Germania, Olaf Scholz este considerat principalul favorit pentru postul de cancelar. În calitate de vicecancelar şi ministru de Finanţe, a supravegheat distribuirea a miliarde de euro pentru combaterea pandemiei COVID-19 şi pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor catastrofale din vestul Germaniei.

Cine este Olaf Scholz, social democratul care ar putea fi noul cancelar german. Cum a poziţionat drept succesor al Angelei Merkel

Pentru stilul său politic sec, Olaf Scholz a fost poreclit „Scholzomat”. Acest lucru ar fi contribuit la atragerea unei mase serioase de alegători, cei mai mulţi dintre aceştia fiind atasaţi de Angela Merkel, cunoscută pentru discursurile sale lipsite de pasiune. Deşi provine din Partidul Social Democrat german (SPD), Olaf Scholz s-a poziţionat drept un succesor al Angelei Merkel după cei 16 ani de guvernare, notează Mediafax.

Social-democrat de-o viaţă, Olaf Scholz s-a născut în Osnabrück, din vestul landului Saxonia Inferioară, şi a crescut în Hamburg, unde a fost şi primar. În cariera sa politică, a lucrat în Parlament şi a fost ministru al Muncii şi Afacerilor Sociale în primul Guvern condus de Angela Merkel.

Citeşte şi: Alegeri Germania 2021. Greu de format o majoritate, „partida de poker începe”

Olaf Scholz a fost implicat în cel mai mare scandal de fraudă

Cariera sa politică a fost afectată de mai multe scandaluri. În timp ce era primarul oraşului Hamburg, Scholz a fost criticat pentru modul în care a gestionat summit-ul Grupului celor 20 din 2017, din cauza incidentelor violente dintre protestatari şi poliţie. De asemenea, politicianul social-democrat a fost implicat în cel mai mare scandal de fraudă din perioada postbelică a Germaniei ce implică firma fintech Wirecard, notează sursa citată.

De asemenea, Scholz a fost întrebat, în cadrul unei anchete dacă a influenţat autorităţile fiscale în numele unei bănci din Hamburg, acţiune care ar fi privat statul german de miliarde de euro. Politicianul a negat orice acuzaţie şi, în cele din urmă, nu au apărut dovezi concrete împotriva sa.

Principalele probleme abordate în campania SPD includ creşterea salariului minim şi a impozitelor asupra celor bogaţi. O altă temă discutată este energia verde. Spre deosebire de inteţiile „Celor Verzi”, partidul politic german care doreşte să elimine cărbunele până în 2030, SPD vrea să atingă acest scop abia în 2038.

Cel mai vechi partid politic al Germaniei, Partidul Social Democrat de centru stânga, cunoscut sub acronimul de SPD, a suferit ani de zile în urne. Dar la alegerile de duminică, SPD a reuşit să câştige 26% din voturi, conform numerelor preliminare. Creştin-democraţii de centru-dreapta au câştigat 24% din voturi, cea mai slabă performanţă de la fondarea partidului în 1945, conform Washington Post.

Citeşte şi: Alegeri Germania. Partidul Angelei Merkel a înregistrat cel mai slab scor de după război, social-democraţii revendică funcţia de cancelar şi formarea guvernului