Cine este Renata, tânăra care a intrat prima la Facultatea de Medicină. Care este motivul pentru care a ales România, după 15 ani în care a trăit în străinătate

Surprinză la Facultatea de Medicină din Sibiu. Primul loc la admitere a fost ocupat de Rénata Maria Nemer, o tânără care a trăit primii 15 ani din viață în Liban.

15 aug. 2023, 16:28
Cine este Renata, tânăra care a intrat prima la Facultatea de Medicină. Care este motivul pentru care a ales România, după 15 ani în care a trăit în străinătate
Cine este Renata, tânăra care a intrat prima la Facultatea de Medicină. Care este motivul pentru care a ales România, după 15 ani în care a trăit în străinătate

În acest an, Renata Maria Nemer a reușit să obțină primul loc la admiterea în Facultatea de Medicină din Sibiu, cu o impresionantă medie de 9,93. Această tânără și-a petrecut primii 15 ani din viață în Beirut, Liban, dar în 2020 a revenit în Sibiu, orașul natal al mamei sale. După ce a absolvit cu succes Colegiul Național „Octavian Goga”, ea se pregătește acum să își urmeze visul de a deveni un medic de excepție.

Citește și: O femeie a murit după ce a fost târâtă de tramvai. Încerca să coboare scaunul rulant în care se afla fiica ei de 12 ani

Rénata Maria Nemer s-a născut în Beirut, având un tată libanez de confesiune catolică și o mamă sibiancă de confesiune ortodoxă. Deși părinții Renatei s-au cunoscut în România, au ales să trăiască în capitala Libanului. Tânăra și-a continuat educația în Liban până în anul 2020, când împreună cu mama ei s-a întors în România. Rénata povestește că sistemul de învățământ din Liban era complet diferit față de cel cu care era obișnuită în țara natală.

„În Liban, toate clasele de la prima și până termini liceul le faci în aceeași școală și în fiecare an ai alți profesori și colegi. La trecerea în clasa a IX-a se dă un examen, cum este aici Evaluarea Națională. La fel și în clasa a XII-a doar că, examenul final se dă din toate materiile, nu din două sau trei și nu la alegere, cum se susține aici Bacalaureatul”, spune Rénata.

Fata a învățat la o școală catolică franceză unde se preda în trei limbi – în franceză, arabă și engleză.

„De exemplu învățam istoria și în arabă și în franceză, geografia la fel și erau materii diferite cu profesori diferiți”, a mai spus aceasta.

Acasă se comunica în mai multe limbi, în funcție de persoanele prezente. Rénata are o soră mai în vârstă cu cinci ani și jumătate, și atunci când aceasta și tatăl său erau prezenți, se folosea limba arabă. În prezența mamei, toată lumea conversa în limba română.

Rénata a trăit și a studiat în Liban până în primul semestru al clasei a IX-a. În ianuarie 2020, ea a sosit în Sibiu, România, din cauza situației tensionate din țara natală.

„În Liban situația politică și economică s-a înrăutățit din ce în ce mai mult și din cauza grevelor și a problemelor de acolo școlile erau mai mult închise. Primul semestru din clasa a IX-a nu prea l-am făcut și atunci părinții mei au decis ca eu și mama să venim în România. Sora mea este în Franța, iar tata a rămas în Beirut, el fiind arhitect și având serviciul acolo”, spune Renata.

Cum s-a adaptat Renata în România

Astfel a debutat cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a pentru Rénata la Colegiul Național „Octavian Goga”, profilul Științele Naturii, cu predare bilingvă în limba engleză.

Din nefericire, nu a reușit să scape de orele online pe care le parcurgea în Liban, din moment ce pandemia de COVID-19 își făcuse deja simțită prezența. Cu sprijinul mamei sale, care este profesoară de chimie, al colegilor și al cadrelor didactice de la școala „Goga”, a reușit să se integreze și să-și gestioneze cu brio activitățile liceale. În ceea ce privește limba română, ea a avut întotdeauna o competență remarcabilă, atât de avansată încât cei care nu o cunosc și o aud vorbind n-ar ghici nicio clipă că primele 15 ani din viață i-a petrecut într-o țară arabă care anterior fusese sub dominație franceză și unde cele două limbi coexistau.

„Sinceră să fiu, anul care și-a pus amprenta asupra mea a fost clasa a XII-a. Anii din timpul pandemiei au trecut așa, fără să-mi amintesc mare lucru din ei. Dar în ultimul an am simțit cu adevărat ce înseamnă un colectiv de aceea aș vrea foarte mult să le mulțumesc colegilor și profesorilor care au fost geniali. Dincolo de aceasta la Goga a fost implementat un sistem pilot. Cum anul a fost structurat în cinci module, în ultimele două am mers la școală doar pentru materiile de BAC, pe restul le-am făcut on line și pentru ele lucram sub formă de proiecte transdisciplinare. Am agreat acest sistem care m-a ajutat foarte mult să mă pregătesc și nu doar pe mine, ci și pe colegii mei. Drept dovadă am colegi care s-au dus în toate domeniile posibile: medicină generală, dentară, veterinară, IT, orice fel de inginerie, filologie, sport. Profesorii noștri au reușit să ne pregătească foarte bine pentru orice domeniu ne-am ales”, povestește Rénata.

Fata a intrat la Facultatea de Medicină din Sibiu prima, cu media 9,93, după de a luat Bacalaureatul cu media 9,55.

Spune că dintotdeauna a știut că va deveni medic și toți cei apropiați au auzit asta de la ea încă de când era mică. A moștenit dragostea pentru științe precum chimia sau biologia de la mama ei. Spune că și-ar dori să ajungă chirurg, pentru că-i place implicarea și munca fizică pe care un astfel de medic o are, dar recunoaște că pe perioada facultății ar putea descoperi o specializare care să-i placă mai mult.

Drumul Rénatei către performanțele obținute până acum a fost presărat de o muncă continuă și constantă. Nu a lăsat garda jos și nu a mers pe principiul că are timp să învețe. În plus, a știut întotdeauna ce vrea și s-a concentrat pe acea direcție. În timpul liber adoră plimbările în natură și și-ar dori să viziteze o dată în viață Japonia. Îi plăcea și să citească atunci când era mai mică, acum însă nu prea mai are timp. Timp de șase ani a practicat și baschet, dar a renunțat la acest sport când s-a mutat în Sibiu. Spune că nu s-a putut integra acolo unde a încercat să reia acest sport.

Citește și: De ce să nu pui ulei în salata de vinete. Ingredientul care o poate face cremoasă și pufoasă imediat