Cine este românul cu cea mai mare funcţie din SUA. Îi dă raportul direct lui Trump

Un român, ales preşedintele Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona. Ben Toma este la al patrulea mandat, iar din 2021 a devenit liderul majorităţii / Familia sa a emigrat când el avea 9 ani

16 nov. 2022, 23:24
Cine este românul cu cea mai mare funcţie din SUA. Îi dă raportul direct lui Trump

Un român a fost ales preşedintele Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona, în urma alegerilor care au loc în Statele Unite ale Americii. Ben Toma, a cărui familie a plecat din România când el avea 9 ani, este la al patrulea mandat, iar din 2021 a devenit liderul majorităţii.

”Veşti bune pentru România în urma alegerilor americane de la mijloc de mandat – Ben Toma, plecat din Cluj, este acum românul cu cea mai înaltă funcţie politică din arena politică americană. A fost ales preşedintele Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona, fiind acum la al patrulea mandat în legislativul statului, iar din 2021 a devenit lider al majorităţii, a scris, miercuri,Andrei Muraru pe Facebook, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Donald Trump şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024. Prima reacţie a lui Joe Biden

Acesta şi-a exprimat speranţa ca acest parcurs ascedent să continue.  ”Este un profund privilegiu să conduc Camera Reprezentanţilor şi grupul nostru majoritar Republican. ”, a transmis Ben Toma.  Familia acestuia a părăsit România comunistă pe vremea când el avea doar 9 ani.  Membrii GOP din Cameră l-au ales Ben Toma ca președinte al Camerei în detrimentul lui Joseph Chaplik, care a fost favorizat de conservatorii de linie dură.

Într-un interviu acordat publicației The Arizona Republic după întâlnire, Toma a respins ideea că este mai „moderat” în comparație cu Chaplik, spunând că experiența sa a fost cea care a contat pentru ceilalți.

Donald Trump s-a temut că va fi asasinat de Iran după uciderea lui Sulimani: „Nu mi s-a părut proporţional”

Republicanii și-au ales liderii pentru Legislativul din Arizona în timp ce se confruntă cu o nouă dinamică – un guvernator democrat.

Ben Toma respinge acuzațiile lui Trump de fraudă electorală în statul său

Arizona este statul în care Joe Biden l-a învins pe Donald Trump la alegerile din 2020, în ciuda previziunilor care indicau un rezultat invers. Aceasta a devenit una din temele favorite ale fostului președinte, care de atunci continuă să susțină – fără niciun fel de dovadă – că alegerile au fost fraudate și că fotoliul de la Casa Albă i-a fost furat.

„Maricopa County este condusă de un consiliu format din cinci membri aleși de public. Dintre cei cinci, patru sunt republicani, unu e democrat. De ce ar căuta republicanii să facă fraudă asupra republicanilor?”, a declarat el pentru Digi 24.

Ben Toma a ajuns în București anul trecut, după o pauză de mai bine de 20 de ani și a rămas surprins de cât de mult s-a schimbat orașul. „Am fost în România anul trecut, în octombrie, am stat zile zile. Am fost cu Speaker of House (președintele Camerei Reprezentanților din Arizona, Russell Bowers – n.r.), el chiar a vrut să vadă România. A fost foarte frumos să văd România după atâta timp, n-am mai fost în București de peste 20 de ani și s-a schimbat foarte mult.” Russell Bowers s-a bucurat de România cel puțin la fel de mult ca Ben Toma: președintele Camerei Reprezentanților din Arizona este și artist în timpul liber, iar peisajele din țara noastră au avut efect de muză asupra lui. „I-a plăcut foarte mult, el e și pictor, și sculptor. Deja a pictat două-trei scene din România și deja vrea să meargă înapoi. Am condus din București spre Cluj și ne-am oprit pe la Peleș, la Brașov, deci a avut șansa să vadă mai mult din țară și i-a plăcut foarte mult. Ne tot opream, din cinci în cinci minute aproape, pentru că a văzut el nu știu ce peisaj pe partea dreaptă și trebuia să tragem pe margine să facă poză, ca să aibă ce să picteze mai târziu”, a povestit Ben Toma.