Cine este Ron DeSantis, republicanul care l-ar putea scoate pe Donald Trump din cursa pentru Casa Albă

După succesul de la alegerile pentru Congres, Partidul Republican a început calculele pentru alegerile prezidențiale, programate pentru 2024. Ron DeSantis i-ar putea fura preșul de sub picioare lui Donald Trump. 

13 nov. 2022, 13:10
Cine este Ron DeSantis, republicanul care l-ar putea scoate pe Donald Trump din cursa pentru Casa Albă
Ron DeSantis / Foto: News4Jax.com

Donald Trump (76 de ani) continuă să sprijine Partidul Republican, însă celebrul afacerist ar putea încheia calculele cu politica, dacă tânărul Ron DeSantis (44 de ani) va fi votat de membrii formațiunii pentru calitatea de candidat.

La alegerile intermediare din această săptămână, Ron DeSantis a câștigat cel de-al doilea mandat de guvernator al Floridei. Succesul de răsunet îi consolidează carismaticului politician statutul de prezidențiabil pentru 2024.

DeSantis este primul guvernator republican care s-a impus în comitatul Miami-Dade, cunoscut drept un bastion al Demoraților. În 2018 a pierdut, dar acum a câștigat „en fanfare”.

Deși mandatul de guvernator este de patru ani, susținătorii politicianului conservator au scandat „încă doi ani!”, cu trimitere la alegerile din 2024.

Donald Trump și Ron DeSantis nu se tolerează. Fostul președinte al SUA nu a ezitat să-l eticheteze pe guvernatorul din Florida drept „DeSanctimonius”. Fostul șef de la Casa Albă l-a ridiculizat pe DeSantis, când a fost întrebat despre posibilul său rival.

„Cred că dacă va candida, s-ar putea răni foarte rău. Cred cu adevărat că s-ar putea răni grav. Ți-aș spune despre el lucruri care nu sunt măgulitoare. Știu mai multe lucruri despre el decât oricine, în afară poate de soția sa”, a declarat amenințător Trump, la FoxNews.

Guvernatorul Floridei nu și-a exprimat direct intenția de a candida pentru Casa Albă, dar a dat speranțe susținătorilor săi.

„Nu doar că am câștigat , ci am redefinit harta politică”, a spus Ron DeSantis, marți seară, după anunțarea rezultatelor din Florida. „Pentru mine lupta abia a început”, a adăugat politicianul, perceput drept un simbol al conservatorismului american.

Până de curând s-a zvonit ideea că DeSantis ar putea candida abia în 2028, pentru a evita o încleștare cu Donald Trump. Rămâne de văzut dacă se va schimba planul, după succesul major de la alegerile intermediare.

 

Ron DeSantis, licențiat în istorie și drept, fost procuror. S-a opus vaccinării COVID obligatorii

 

Ron DeSantis a absolvit Universitatea Yale, cu licență în istorie și Harvard, cu licența în drept. În 2004 a fost admis la Marină. A fost în serviciu la Guantanamo Bay. De asemenea, a fost în Irak, iar în 2010 a trecut în rezervă. În același an s-a căsătorit cu Casey Black, reporter TV, prezentator de știri, cu care are trei copii.

Ulterior, DeSantis a devenit procuror federal, iar în 2012 a candidat pentru un loc în Camera Reprezentanților. În 2016, când Donald Trump a fost ales președinte, DeSantis și-a exprimat susținerea față de celebrul afacerist. După ce a primit sprijinul lui Trump, DeSantis a anunțat în 2018 că va candida pentru funcția de guvernator al Floridei. A câștigat cu 49,6%, în fața democratului Gillum, care a obținut 49,2%.

În timpul crizei COVID, DeSantis a impus restricții mult mai „soft” pentru populație, pe care le-a ridicat mult mai devreme. De asemenea, el s-a opus vaccinării obligatorii, o poziție în antiteză cu cea a democraților.

De asemenea, politicianul din Florida a susținut legea privind drepturile părinților în educație prin care sunt interzise în școlile primare cursuri despre orientarea sexuală și „identitatea de gen”.

În 2022, DeSantis a semnat o lege prin care a interzis avortul după 15 săptămâni de sarcină, argumentând „extinderea protecției vieții”.