Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea. Documentul în care apare numele fostului preşedinte al României

Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, conform documentelor prezentate în emisiunea 100% de la Realitatea Plus. În "Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate" apare și numele fostului preşedinte al României.

18 mai 2021, 10:37
Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea. Documentul în care apare numele fostului preşedinte al României

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea. Potrivit actelor prezentate în emisiunea 100% de la Realitatea Plus, Traian Băsescu a fost racolat în toamna anului 1978 de către locotenentul major de Securitate Mihai Avramides (Avramidis). Fostul președinte era folosit drept sursă în portul Constanța.

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea

Radu Cristescu, deputat PSD, a explicat că dovezile vorbesc de la sine. „A luat-o de jos Băsescu. A fost informator prima dată, a fost racolat. Lucrurile au ieșit la suprafață cu toate că i s-a garantat că nu mai există absolut nimic și că totul a fost distrus și ați văzut că după ce nu a mai fost președinte, pe un raft pa CNSAS (n.r. – Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității) s-a găsit o hârtie. Că nu s-au găsit mai multe. S-a găsit o hârtie care era lipsă la un dosar de rețea și uite așa am aflat. Toată lumea știa treaba asta, dar nu existau dovezi. Este clar”, a declarat Radu Cristescu.

Noi dezvăluiri despre activitatea lui „Petrov”. Traian Băsescu şi-a turnat foştii colegi la Securitate pentru că jucau poker!

„Este scrisul lui, dar și acum, după atâția ani încă se bucură probabil de o anumită susținere pentru că apelul va fi judecat peste un an, adică în noiembrie. Lui, mi se pare că la sfârșitul anului i s-a dat decizia de colaborare cu Securitatea și Înalta Curte sau Curtea de Apel, nu știu unde se judecă, a zis în noiembrie vom vedea”, a adăugat deputatul PSD. Potrivit acestuia, sistemul creat de fostul președinte funcționează și în momentul de față: „Dar ceea ce este grav este că acest sistem, creat de Băsescu, funcționează în continuare. Dar, atenție, e creat de Băsescu, sau de alde Avramides (n.r. – Mihai Avramides, locotenentul major de Securitate, care l-ar fi folosit pe Traian Băsescu drept sursă) și de alții care l-au păstorit și l-au folosit și l-au orientat către cea mai mare funcție în stat?”.

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității de judecătorii de la Curtea de Apel București, în anul 2019. Potrivit hotărârii pronunțate, principalul document care îl încriminează este o notă informativă completată și semnată olograf. Respectiva notă a fost datată la 5 mai 1975, iar Băsescu anunța intenția unui coleg de facultate de a nu se întoarce în țară. Fostul președinte a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar începerea procesului a fost programată pe 5 noiembrie 2021.