Cine sunt copiii care pot face forme grave de COVID-19. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi

Medicul Mihai Craiu a explicat în ce condiţii copiii infectaţi cu COVID-19 pot dezvolta forme grave ale bolii. Pediatrul avertizează că cei mai expuşi sunt copiii obezi, cei care au sub trei luni sau cei care sunt de altă rasă decât cea caucaziană.

26 aug. 2021, 23:11
Cine sunt copiii care pot face forme grave de COVID-19. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi
Cine sunt copiii care pot face forme grave de COVID-19. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi

Cine sunt copiii care pot face forme grave de COVID-19. Medicul Mihai Craiu a dezvăluit în ce condiţii copiii pot face forme grave ale coronavirusului, precizând în ce condiţii micuţii trebuie să ajungă de urgenţă la spital.

Cine sunt copiii care pot face forme grave de COVID-19

Citeşte şi Simptome coronavirus la copii. Cele mai frecvente trei semne că micuţul tău ar putea fi infectat

„În ultimele zile sunt mai multe știri despre maladia COVID-19 și efectele acesteia asupra copiilor. Știri ce vorbesc despre creșterea numărului de spitalizări, unele dintre ele chiar la ATI. Cum percepe părintele român o astfel de informație? Fie nu îl interesează sau o neagă total (în această grupă sunt cei peste 300.000 care s-au îmbulzit în weekend la mare), fie se simt neputincioși și panicați.

În mod obiectiv lucrurile stau așa: în SUA copiii reprezintă 22% din totalul populației și doar 13% din cel al internărilor prin infecție cu noul coronavirus. Da, există o creștere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta și prin comportamentul nostru al adulților. Dar nu trebuie să facem acum un atac de panică! Nu e cazul, nu ajută la nimic și nu vom scădea numărul de spitalizări.

Care sunt copiii care trebuiesc imediat văzuți de medic și spitalizați?

Trebuie doar să cunoaștem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID19 gravă: malformații cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriție severă.

Copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au vârstă sub 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană.

Care sunt copiii care trebuiesc imediat văzuți de medic și spitalizați? Cei cu respirație rapidă (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou apărute. Pentru moment este suficient să nu se infecteze adulții familiei! „, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Virusologul Anthony Fauci trage un semnal de alarmă asupra copiilor nevaccinați, care sunt mai predispuși să contracteze varianta Delta a coronavirusului, deoarece este extrem de transmisibilă.

„Acest virus este mult mai transmisibil, prin urmare, sunt mai multe șanse ca cei mici să se infecteze cu această tulpină decât ar fi în cazul variantei Alfa”, a spus Fauci, citat de ABC.

Citeşte şi STUDIU Copiii născuţi în timpul pandemiei de coronavirus au un IQ mai redus decât cei născuţi anterior