STUDIU Copiii născuţi în timpul pandemiei de coronavirus au un IQ mai redus decât cei născuţi anterior

Copiii născuţi în timpul pandemiei de coronavirus au performanţe verbale, motorii şi cognitive semnificativ mai reduse decât copiii născuţi înaintea pandemiei, conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, citaţi de theguardian.com.

13 aug. 2021, 17:15
STUDIU Copiii născuţi în timpul pandemiei de coronavirus au un IQ mai redus decât cei născuţi anterior

Primii câţiva ani din viaţa unui copil sunt esenţiali pentru dezvoltarea cognitivă a acestuia. Din cauza pandemiei de COVID-19 care a dus la închiderea creşelor, şcolilor şi a locurilor de joacă, viaţa celor mici s-a schimbat considerabil. Acest lucru a fost favorizat probabil şi de parinţii stresaţi care lucrau de acasă şi se chinuiau să se împartă între muncă şi îngrijirea copiilor.

Citeşte şi: OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

Din cauza unei stimulări limitate, a lipsei de socializare şi a interacţiunii cu alte persoane decât familia, copiii născuţi în perioada pandemiei par să fi avut un scor şocant de scăzut la testele menite să evalueze dezvoltarea cognitivă, a spus autorul principal al studiului, Sean Deoni, profesor asociat de pediatrie la Universitatea Brown.

În deceniul precedent pandemiei, scorul mediu IQ la testele standardizate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi trei ani a fost de aproximativ 100, dar pentru copiii născuţi în timpul pandemiei, acest număr a scăzut la 78.

Studiul a inclus 672 de copii din statul Rhode Island. Dintre aceştia, 188 s-au născut după iulie 2020 şi 308 s-au născut înainte de ianuarie 2019, în timp ce 176 s-au născut între ianuarie 2019 şi martie 2020. Copiii incluşi în studiu nu aveau dizabilităţi de dezvoltare.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă ameninţă cu RESTRICŢII: „Trebuie impuse repede dacă situaţia o cere. Să ne uităm la ce se întâmplă în alte ţări”

Cercetătorii au descoperit că cei din medii socioeconomice mai scăzute s-au descurcat mai rău la teste.

Motivul principal din spatele scăderii scorurilor este probabil lipsa stimulării şi interacţiunii acasă, a spus Deoni. „Părinţii sunt stresaţi şi dezamăgiţi … acea interacţiune pe care ar avea-o copilul în mod normal a scăzut substanţial”, a spus cercetătorul citat de The Guardian.

Nu este clar dacă aceste scoruri cognitive mai mici vor avea un impact pe termen lung. „Capacitatea de a corecta lucrurile devine mai mică, cu cât copilul creşte”.