Cine sunt, de fapt, secuii. Istoria și originile oamenilor din „Ținutul Secuiesc”, localizat în „inima României”

10 06. 2023, 17:03

Pentru a-și extinde și păstra stăpânirea asupra centrului și sudului Transilvaniei, între secolele XI și XIII, regii Ungariei s-au văzut nevoiți să aducă coloniști din diverse colțuri europene, pe care să-i așeze pe linia Carpaților, pentru a putea apăra trecătorile, se precizează în cartea „Istoria statului și dreptului românesc”, scrisă de profesorul universitar Cornelia Ene-Dinu.

Astfel, pe teritoriul Transilvaniei au apărut sașii, secuii și cavalerii teutoni.

Secuii reprezintă un popor rezultat din elemente etnice diferite, de origine turcice, orientale și maghiare. Au pătruns în Țara Crișurilor și, între secolele XIII și XIV, au constituit o zonă autonomă în Transilvania.

Scaunele secuiești – Arieș, Ciuc, Chizd, Mureș, Orbai, Sfântu Gheorghe și Tileagd – au existat doar până în 1876, dar „Ținutul Secuiesc” și-a păstrat denumirea neoficială până în zilele noastre, cu referință preponderentă la actualele județe Covasna, Harghita și Mureș.

Secuii folosesc propriul drapel. Unii îl arborează pe instituțiile publice și neagă steagul României, motiv pentru care pierd procese pe bandă rulantă

În prezent, Harghita, Covasna și Mureș sunt județele ce concentrează cei mai mulți secui, considerați „rude” ale maghiarilor, care au, de fapt, și cetățenie maghiară. Din acest motiv, UDMR-ul reușește la fiecare scrutin puțin peste 5%, minimul necesar pentru a accede în Parlament.

În prezent, pe teritoriul României există în jur de 1,2 milioane de etnici maghiari, adică aproximativ 6% din populație.

Atenție, nu toți etnicii maghiari se identifică neapărat cu Ungaria lui Viktor Orban, cel puțin la nivelul discursului public. Secuii arborează drapelul „Ținutului Secuiesc”, format din trei benzi orizontale – cele marginale sunt de culoare albastră, iar cea din mijloc, mai îngustă, de culoare aurie. Steagul conține cele două simboluri secuiești, Soarele și Luna.

Între timp, solicitările secuilor, de autonomie teritorială, continuă. O parte dintre aceștia se poziționează în zona extremistă, din neputința de a accepta faptele istorice. Astfel, au recurs la diverse acțiuni violente, care au provocat conflicte în societate.

Pe lângă UDMR, Consiliul Național Secuiesc se numără printre vocile puternice ale secuimii din țara noastră.

Cine sunt sașii

Sașii reprezintă o populație de origine germanică, care inițial, a ajuns în Transilvania într-un număr destul de mic, sub conducerea unui greavi-comites, ales atât din rândurile micii nobilimi, cât și din rândurile meșteșugarilor și țăranilor înstăriți. Ei s-au instalat în regiunea Sibiului, Orăștiei, Târnavelor, în Țara Bârsei și în Bistrița Năsăud. Au întemeiat sate prospere și orașe, precum Sibiul (Hermannstadt), Brașov (Kronstadt), Sighișoara (Schassburg), Mediaș (Mediasch), Bistrița (Bistritz).

În prezent, pe teritoriul României mai există câteva zeci de mii de etnici germani, sub 1% din populația țării noastre