Cine sunt românii care vor primi sute de lei de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să facă pentru a-i primi

O categorie de români va putea primi sute de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru a intra în posesia acestor bani, cetățenii trebuie să îndeplinească unele condiții.

23 dec. 2023, 19:23
Cine sunt românii care vor primi sute de lei de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să facă pentru a-i primi
Cine sunt românii care vor primi sute de lei de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să facă pentru a-i primi

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a anunțat, recent, că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge va creşte de patru ori, de la 67 lei la 280 de lei.

Citește și: Un fotbalist a murit pe teren la doar 20 de ani. Prin donarea de organe a salvat alte două vieţi VIDEO

Cine sunt românii care vor primi sute de lei de la 1 ianuarie 2024

Este vorba despre cei care donează sânge în mod constant. Se știe că aceștia primesc, la fiecare donare, 67 de lei, însă, potrivit ministrului Marcel Boloș, această recompensă va însuma 280 de lei.

„Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge – 280 de le 1 ianuarie 2024. Este anunţul cu care am încheiat ultima ediţie a Fidelis de anul acesta. Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, a anunțat, marți seară, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş afirmă că această majorare a recompensei poate fi văzută ca o formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi.

„Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viaţă celor aflaţi în nevoie. Bilanţul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei ”România are sânge de rocker, acum şi de investitor” în 2023 arată aşa: 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi”, a mai transmis Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, donatorii au primit, de fiecare dată, cea mai bună dobândă şi cel mai mic prag de subscriere.

„În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital, puţine proiecte pot să se mândrească cu impactul FIDELIS: 40% din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursă au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor”, a mai transmis Boloş.

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
  • să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
  • să ai o stare generală fizică și psihică bună;
  • să ai greutatea >/= 50 kg;
  • să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puțin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
  • rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
  • vene vizibile, bine conturate. Locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.

Citește și: Vouchere de la firmele de curierat. Cât primeşti dacă întârzie coletul