Românii nu locuiesc efectiv la adresa din cartea de identitate au la dispoziţie cel mult 15 zile ca să se pună la punct din această privinţă. Ei trebuie să se prezinte la Poliție și să declare noul domiciliu. Măsura are scopul de a asigura corectitudinea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor.
Dacă nu declară noul domiciliu, românii care stau la altă adresă decât cea care apare în cartea de identitate riscă o amendă între 75 și 150 de lei. Proprietarii care găzduiesc persoane fără a declara acest lucru sunt obligați să însoțească noii locatari la Serviciul de Evidență a Populației pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu.
„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv, după trecerea termenului de 15 zile, are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, se arată în legislație, potrivit bugetul.ro.
Cei care nu mai locuiesc la adresa din buletin vor trebui să solicite viza de flotant la proprietarul la care stau în chirie sau „în gazdă”. Viza de flotant va fi obligatorie pentru accesul la servicii publice, înscrierea copiilor la școală, beneficii sociale și accesul la servicii medicale în altă localitate.
Cererea de viză de flotant – formularul este disponibil la primărie sau online pe site-ul administrației locale unde doriți să vă stabiliți reședința
Actul de identitate – buletin sau pașaport.
Dovada dreptului de folosință a locuinței – contract de închiriere, titlu de proprietate sau adeverință de la proprietar.
Declarație pe propria răspundere – confirmă locuirea la adresa menționată și lipsa altor reședințe.
Certificatul de naștere
Certificatul de căsătorie