Cine supraveghează exploatarea miliardelor de metri cubi de gaz din Marea Neagră. Trei persoane controversate în fruntea ACROPO

Din 2017, guvernul României a înfiinţat ACROPO, o autoritate care va reglementa explorarea şi exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.
Iulian Tudor
05 mart. 2018, 09:04
Cine supraveghează exploatarea miliardelor de metri cubi de gaz din Marea Neagră. Trei persoane controversate în fruntea ACROPO

Din conducerea autorităţii fac parte, conform Ziarului Financiar, un fost director de la Conversmin, companie pe pierderi, soţul preşedintei de CA al RATB şi un pensionar din Ministerul Afacerilor Interne.

Regulamentul de organizare pentru Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), una dintre cele mai importante autorităţi de reglementare din domeniul energiei a fost publicat anul trecut, conducerea acesteia fiind numită tot spre sfârşitul lui 2017. ACROPO este o entitate subordonată guvernului înfiinţată prin Legea 156/2016 privind siguranţa operaţiunilor offshore. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul ACROPO, aflat în construcţie, cea mai nouă autoritate de reglementare din energia din România se ocupă de evaluarea şi acceptarea rapoartelor privind pericolele majore, evaluarea notificărilor privind proiectarea şi evaluarea notificărilor privind operaţiunile la sondă care îi sunt prezentate, precum şi de consilierea altor autorităţi sau organisme, inclusiv a autorităţii semnatare a acordurilor petroliere, ANRM, pentru operaţiuni petroliere offshore.

Totodată, ACROPO instituie o politică pentru o evaluare completă a rapoartelor privind pericolele majore şi a notificărilor prezentate, incluzând inspecţii, investigaţii şi măsuri de constrângere.

În acest moment, ACROPO este condusă de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi. În total, pe site-ul instituţiei figurează 9 persoane cu funcţii de director sau de consilier.

Citeşte şi Transgaz obţine 60 de milioane de euro de la BERD pentru gazoductul BRUA

Preşedintele ACROPO este Iulian Offenberg, şef de serviciu la Conversmin, societate care se ocupă de închiderea minelor, cu un business de 4 mil. lei în 2016 şi pierderi de 1,5 mil. lei.

Spre comparaţie, doar Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au investit până acum în Marea Neagră, în etapa de explorare, 2 miliarde de dolari.

Iulian Clişeru este vicepreşedintele ACROPO. Potrivit declaraţiei sale de avere, Clişeru este inginer-şef la compania Moeller în Copenhaga, de unde a încasat în 2017 venituri medii lunare de circa 6.800 de euro. Iulian Clişeru este căsătorit cu Speranţa Clişeru, preşedintele CA al RATB, fost director la Primăria Voluntari, dar şi consiliera Gabrielei Firea, primarul Bucureştiului.

Vasile Guşatu este vicepreşedinte în cadrul ACROPO. El este pensionar al MAI şi fost director de resurse umane în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Gazul din Marea Neagră riscă să devină un subiect controversat în contextul în care informaţiile pe această temă au de cele mai multe ori un caracter confidenţial, apreciază ZF. Spre exemplu, în perioada 15.11.2017-19.12.2017 a avut loc prima rundă de licitaţii în cadrul procesului de rezervare de capacitate pe conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), concepută pentru a duce gazul din Marea Neagră în regiune.

Citeşte şi Rezerve importante de gaze în Marea Neagră românească. Câţi ani pot fi exploatate

La începutul acestui an, premierul ungar Viktor Orban a declarat că trei firme maghiare au câştigat licitaţia pe direcţia România-Ungaria, dar nu le-a nominalizat. La solicitarea ZF, Transgaz, compania naţională de transport al gazelor, a spus că de fapt sunt două. Numele lor a rămas tot secret.

Aparent, chiar şi numărul companiilor participante la această licitaţie este o informaţie clasificată.

Conform manualului procedurii de Sezon Deschis, orice date, informaţii sau notificări întocmite şi transmise de către Solicitanţi şi Ofertanţi în contextul Procedurii de Sezon Deschis Angajant sunt considerate a fi confidenţiale şi vor fi utilizate exclusiv în procesul de evaluare din cadrul Procedurii de Sezon Deschis Angajant şi nu vor fi divulgate niciunei terţe părţi fără consimţământul scris al Solicitantului/Ofertantului relevant“, spun reprezentanţii Transgaz. Mai departe, Gas Connect Austria, transportatorul de gaze austriac care ar fi trebuit să ducă gazul românesc pâ­nă la terminalul Baumgarten din Viena, spune că a fost unilateral scos din joc de Ungaria. FGSZ, transportatorul de gaze din Ungaria, parte a grupului MOL, nu comentează. Astfel, cel puţin acum, din BRUA a rămas doar BRU, după ieşirea Austriei din joc.

Chiar şi aşa însă, proprietarii de licenţă din Marea Neagră au primit deja prima veste bună. Producţia internă a României va avea ca referinţă chiar preţul gazului tranzacţionat la Baumgarten. Interesant este că la Baumgarten se tranzacţionează gaz rusesc, ceea ce înseamnă că practic gazul local va fi vândut şi va intra în calculul redevenţelor la acelaşi preţ ca gazul rusesc. Prin această raportare, veniturile produ­cătorilor sunt oarecum protejate, dar se anulează posibilitatea unui preţ mai mic pentru consumatorul local.

Unul dintre jucătorii care au intrat recent în hora gazului din Marea Neagră este chiar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Într-un răspuns adresat Ziarului Financiar, BERD explică motivele care au stat la baza intrării sale în acţionariatul Black Sea Oil & Gas, unul dintre posesorii de licenţă în Marea Neagră. „Black Sea Oil & Gas va juca un rol important în dezvoltarea sectorului de gaze din Marea Neagră din zona de mică adâncime. BERD a intrat în acest proiect pentru a putea contribui la competitivitatea pieţei interne şi regionale de gaze prin introducerea unei noi surse al cărei preţ este de aşteptat să fie indexat la un hub regional. Mai mult, cooperarea pe partea tehnică a proiectului va contribui la dezvoltarea unui cadru legal şi de reglementare modern pentru sectorul petrolier offshore în concordanţă cu directivele europene de securitate şi cu cele mai bune practici internaţionale. Acest sprijin va contribui la dezvoltarea abilităţilor instituţionale astfel încât Autoritatea Competentă de Regle­mentare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO – să îşi poate îndeplini funcţiile“, spun reprezentanţii BERD.

La finalul anului trecut, Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută integral de Grupul Carlyle, cea mai mare firmă de private equity din lume, a anunţat că BERD a devenit acţionar minoritar în cadrul companiei şi va primi un loc în Consiliul de Administraţie în urma acestei investiţii.

Gazul este deja indexat la un hub regional, cel mai mare din Europa, Baumgarten (Viena), chiar dacă aparent Austria nu mai face parte din BRUA.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Mario Fresh, refuzat de o celebră artistă. I-a făcut avansuri degeaba
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă