Cine trimite, de fapt, mesajele RO-ALERT. De ce sunt transmise alertele inclusiv pe timpul nopții

Cine ia decizia de a trimite mesajele RO-ALERT și ce trebuie să faci în acest caz. De ce sunt trimise în toiul nopții.

06 mart. 2023, 22:55
Cine trimite, de fapt, mesajele RO-ALERT. De ce sunt transmise alertele inclusiv pe timpul nopții

RO-ALERT este un sistem care permite difuzarea de mesaje tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în cazul unei situații de urgență, potrivit prevederilor legale.

Sistemul este folosit în situații majore în care viața sau sănătatea cetățenilor pot fi puse în pericol, de exemplu în cazul fenomenelor meteorologice extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații care amenință comunitățile.

Citește și: S-a dat alarma prin Ro-Alert. O ursoiacă şi-a scos puii pe pârtie

RO-ALERT a fost implementat în România de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Chiar dacă alertele de acest fel sunt necesare, s-a întâmplat de mai multe ori ca românii să fie revoltați din cauza lor, fiind deranjați sau speriați de ele.

La finalul lunii februarie un astfel de mesaj transmis la ora 02.00 noaptea a revoltat oamenii din mai multe zone ale țării, acestea fiind speriați, mai ales în contextul amenințării cutremurelor din ultima perioadă.

Citește și: RO-ALERT i-a trezit din somn pe brașoveni la ora două noaptea: „Nu e posibil așa ceva, la ora 2.30 tu trimiți avertizare?”

Cine trimite mesajele RO-ALERT

„Mesajele RO-ALERT se transmit pentru toate tipurile de risc/riscurile asociate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 557 din 03.08.2016, precum și alte evenimente cu impact major imediat asupra siguranței populației, potrivit Procedurii operaționale privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate și a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depășirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populației prin intermediul sistemului „RO-ALERT”, aprobată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 23 din 11.05. 2022. 

 

Mesajele RO-ALERT pot fi transmite atât în mod direct, de personalul din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), IGSU sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean/București-Ilfov (ISUJ/ISUB-IF), după caz, pentru avertizarea porpulației în cazul producerii/iminenței producerii unor situații de urgență determinate de tipuri de risc/evenimente cu concecințe grave, imediate, cât și la dispoziția șefului DSU, la ordinul inspectoratului general al IGSU sau al inspectoratului șef al ISUJ/ ISU B-IF sau la solicitarea altor autorități”,  au declarat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru DC Medical.