Cine va fi noul ministru al Finanţelor. Varianta propusă de Orban a picat

Sunt discuţii aprinse în PNL privind noul ministru al Finanţelor. Interimatul lui Florin Cîţu urmează să expire pe 22 august, iar liberalii nu au încă un nume pentru cel care ar urma să preia ministerul.

03 aug. 2021, 09:41
Cine va fi noul ministru al Finanţelor. Varianta propusă de Orban a picat
Cine va fi noul ministru al Finanţelor. Varianta propusă de Orban a picat

Cine va fi noul ministru al Finanţelor. În acest moment, PNL se află în impas privind numirea unui nou ministru al Finanţelor. În timp ce liberalii propuşi de Ludovic Orban fug de această funcţie, premierul are un alt favorit, care însă nu este pe placul lui Klaus Iohannis.

Cine va fi noul ministru al Finanţelor. Primul refuz clar

Citeşte şi Alina Gorghiu, reacţie dură după ce Virgil Guran a sugerat implicarea serviciilor în alegerile PNL. „Genul acesta de mesaje ne duc în zona Dragnea, agenturile străine, ucigași plătiți”

Favoritul premierului pentru funcţia de ministru al Finanţelor este Dan Vîlceanu. Potrivit unor surse politice citate de Adevărul,  acesta nu ar fi agreat de Klaus Iohannis. Astfe că, Florin Cîţu încearcă să găsească o nouă varianta. Premierul ia în calcul să nu fie numit un ministru nici după cele 45 de zile, pentru a aştepta să treacă alegerile de la Congresul din 25 septembrie.

Ludovic Orban a propus şi el trei nume pentru şefia Ministerului de Finanţe, însă se pare că liberalii fug de această funcţie. Primul care a refuzat categoric a fost liderul PNL Constanţa Bogdan Huţucă.

„M-am gândit şi la acest lucru şi am ajuns la concluzia că acceptarea acestei funcţii ar putea fi interpretată ca implicând şi filiala. Cred că toţi colegii mei liberali trebuie să aibă libertatea deplină de a alege pe 25 septembrie fără a se gândi că preşedintele filialei are vreo datorie faţă de unul dintre candidaţi”, a declarat Huţucă, potrivit Adevărul.

Sebastian Burduja a fost cea de-a doua variantă propusă de Orban pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Liderul PNL Sector 1 nu i-a dat încă un răspuns preşedintelui partidului.

Sebastian Burduja a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că organizaţia pe care o conduce evită să-şi anunţe susţinerea pentru un candidat sau celălalt, iar că în momentul în care vor fi prezentate moţiunile lui Florin Cîţu şi Ludovic Orban, filiala ar putea să le valideze pe amândouă.

„Vom decide obiectiv şi fiecare delegat al PNL Sector 1 va vota, la congresul din 25 septembrie, aşa cum îi dictează conştiinţa şi principiile. Şi, în acelaşi spirit liberal, fiecare coleg din filiala PNL Sector 1 are şi va avea libertatea – dar şi răspunderea – de a alege cea mai bună cale pentru PNL şi pentru România”, a fost anunţul liberalilor din Sectorul 1.

Lucian Heiuş este cea de-a treia variantă luată în calcul de Orban pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Potrivit unor surse din PNL, Heiuş este cel mai prudent dintre liberalii menţionaţi, fără a emite vreo pretenţie pentru această funcţie, în condiţiile în care el este deja secretar de stat la Finanţe, iar poziţia sa în stat depinde de bunăvoinţa premierului.

Reamintim că Lucian Heiuş a mai fost în cărţi pentru şefia ministerului în februarie 2020, când era parte din prima formulă guvernamentală a Cabinetului Cîţu. În prezent, Lucian Heiuş şi-a anunţat sprijinul pentru Florin Cîţu la Congresul din 25 septembrie.

Citeşte şi Un apropiat al lui Ludovic Orban rupe tăcerea despre implicarea anumitor servicii în lupta pentru șefia PNL: Unor șefi de filiale li se scoate câte un dosar vechi şi pueril