Cine va fi noul ministru de Finanţe. Întâlnire PONTA-IOHANNIS, la Cotroceni

Premierul Victor Ponta trebuie să facă o nouă propunere pentru postul de ministru al Finanţelor, după demisia lui Darius Vâlcov. La Cotroceni va avea loc, vineri, o întâlnire între premier și președintele Klaus Iohannis, în care vor fi discutate variantele pentru acest minister.

20 mart. 2015, 07:29
Cine va fi noul ministru de Finanţe. Întâlnire PONTA-IOHANNIS, la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe premierul Victor Ponta, după întoarcerea de la Consiliul European de la Bruxelles, pentru o discuţie privind numirea unui nou ministru de Finanţe.

Victor Ponta i-a semnat, joi, demisia lui Darius Vâlcov de la şefia Finanţelor, după ce DNA a cerut aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea ministrului.

Victor Ponta va trebui să facă o nouă nominalizare, iar preşedintele Klaus Iohannis să facă numirea, dar şi să semneze decretul de eliberare din funcţie a lui Vâlcov.

După ce se va întoarce de la Bruxelles, şeful statului se va întâlni, vineri, la Cotroceni, cu Victor Ponta pentru a discuta nominalizarea si acceptarea unui nou ministru de finante.

Premierul Ponta are mai multe variante de nume: VIOREL ȘTEFAN, președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, CRISTIAN POPA, fost viceguvernator BNR, şi IOANA PETRESCU, fost ministru de Finanțe şi consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice. Pe listă se află şi DAN MANOLESCU, secretar de stat la Finanţe.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta a aprobat DEMISIA ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov

DNA cere arestarea lui Darius Vâlcov, ministru demisionar al Finanţelor şi senator PSD, acuzat de procurori de trafic de influenţă. Cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Vâlcov va ajunge pe masa senatorilor. După ce Comisia Juridică va da un aviz, plenul Senatului va vota solicitarea procurorilor.

Darius Vâlcov, ministrul demisionar al Finanţelor, s-a prezentat, joi, la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute. Vâlcov a fost pus, săptămâna trecută, sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi intervenit, când era primar al oraşului Slatina, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

La scurt timp, DNA a anunţat că cere arestarea senatorului. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul șef Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, „pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.”

Potrivit procurorilor, „în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.”

„Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

CITEŞTE ŞI DARIUS VÂLCOV, ministrul demisionar al Finanţelor, audiat la DNA VIDEO

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și inculpatul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme„, susţin procurorii.