Cine vor fi consilierii lui Klaus Iohannis la Cotroceni: Are nevoie de profesionişti

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, are nevoie de consilieri profesionişti la Cotroceni, care să provină atât din mediul politic, cât şi din societatea civilă, a declarat, la RFI, vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu.

19 nov. 2014, 10:56
Cine vor fi consilierii lui Klaus Iohannis la Cotroceni: Are nevoie de profesionişti

Senatorul liberal Teodor Atanasiu a precizat că Iohannis va fi cel care-şi va alege colaboratorii.

„Am încredere că-i va alege pe cei mai buni. La modul în care-l cunosc, va lucra foarte bine cu ei. Ar trebui să aibă (consilieri) de peste tot, fiecare are altceva de spus şi de adus ca şi contribuţie acolo, la Palatul Cotroceni şi eu cred că are nevoie şi de oameni politici şi de oameni din societatea civilă. În orice caz, are nevoie de profesionişti în domeniu”, a precizat Atanasiu.

Pe lista de posibili consilieri ai lui Klaus Iohannis, care a circulat în presă, figurează, printre alţii, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Muraru şi Andrei Pleşu.

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ultimele cifre: Klaus Iohannis – 54,43%, Victor Ponta – 45,56%

Pe de altă parte, Atanasiu a arătat că PNL nu se grăbeşte să facă un Guvern până la sfârşitul acestui an, precizând că, „dacă scoţi din calcul traseismul politic, doar PNL şi UDMR n-ajung pentru constituirea unei majorităţi”.

Având în vedere actuala componenţă a Parlamentului României, în care cam 20% din parlamentari sunt aşa-zişii traseişti politici, adică cei care au candidat pe-o listă şi acum se află în cu totul şi cu totul alt partid, e destul de greu să faci o majoritate parlamentară fără aceşti traseişti politici. Lăsând PNL şi respectiv PSD din această ecuaţie, rămân foarte puţini, UDMR-ul şi câţiva parlamentari care să nu se afle în această situaţie de traseism politic. De aceea, cred că e destul de greu ca PNL să facă într-un ritm rapid o altă majoritate„, a spus liberalul. 

Klaus Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Mobilizarea la vot, una istorică. A fost impresionant

Întrebat dacă asta înseamnă că vor trebui luaţi în calcul şi traseiştii politici la formarea unei alte majorităţi parlamentare, vicepreşedintele PNL a răspuns: „Dacă scoţi din calcul traseismul politic, doar PNL şi cu UDMR-ul care ar rămâne ca partid fără traseişti n-ajung pentru constituirea unei majorităţi. În timp, o să încercăm în urma discuţiilor fie să constituim o majoritate parlamentară, fie să ne consolidăm ca Opoziţie foarte puternică şi într-un final să reuşim să dăm jos Guvernul. Ceea ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu ne grăbim să facem repede un Guvern până la sfârşitul acestui an„.