Cineastul ucrainean Oleg Senţov, în greva foamei, într-o închisoare din Rusia

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de peste patru luni într-o închisoare din Rusia, a fost internat vineri la spitalul municipal din Labytnangui, pentru examinări suplimentare în vederea "corectării tratamentului", a indicat într-un comunicat administraţia penitenciară regională rusă.

28 sept. 2018, 18:51
Cineastul ucrainean Oleg Senţov, în greva foamei, într-o închisoare din Rusia

„În funcţie de rezultatul examinării, tratamentul lui Oleg Senţov va fi corectat”, precizează sursa menţionată.

Oponent la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat, în 2015, la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” şi „trafic de arme” în urma unui proces calificat drept „stalinist” de către organizaţia Amnesty International.

Aflat în greva foamei din 14 mai, cineastul de 42 de ani cere eliberarea tuturor „prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia.

Într-o scrisoare publicată vineri şi transmisă autorităţilor ucrainene, reprezentantul Kremlinului pentru drepturile omului, Mihail Fedotov, a asigurat că realizatorul se află „sub supraveghere medicală 24 de ore din 24” şi a confirmat că acesta primeşte suplimente alimentare ce includ vitamine.

Citeşte şi Mama unui faimos regizor ucrainean îi cere lui Putin să îi elibereze fiul aflat în închisoare, în Rusia

Starea sa este calificată drept „stabilă fără evoluţie negativă” şi fără a-i pune în pericol viaţa.

Ţările G7, precum şi numeroase personalităţi din lumea culturală, între care cineastul elveţian Jean-Luc Godard sau actorul american Johnny Depp, au cerut eliberarea sa.

În ciuda declaraţiilor alarmante ale rudelor lui Senţov privind degradarea sănătăţii sale pe parcursul verii, Kremlinul a spus în mai multe rânduri că o graţiere nu poate fi acordată decât la cererea unui deţinut. Oleg Senţov refuză însă să facă o astfel de solicitare.