Ciobanii din Gorj se plâng de vânzările de miei de Paşti: „Dacă nu ar fi arabii, oieritul ar dispărea”

Târgurile de miei au fost deschise în mai multe orașe din țară, însă oamenii fie au plecat mai departe, fie au cumpărat cantităţi mici de carne din cauza preţurilor exagerat de mari.

21 apr. 2023, 23:20
Ciobanii din Gorj se plâng de vânzările de miei de Paşti: „Dacă nu ar fi arabii, oieritul ar dispărea”

Pe Internet, comerţul cu miei a fost în floare ca ofertă, mai ales că, în perioada sărbătorilor de Paști, în România, se sacrifică de obicei în jur de 100.000 de miei.

Ciobanii nu au mai făcut profit cu mieii ca în alți ani și afirmă că exportul rămâne baza pentru rentabilitatea fermelor. Crescătorii de ovine spun că animalele care rămân nevândute după Sărbătorile Pascale pleacă spre țările arabe unde clienții sunt ”serioși, prețul e bun”.Un crescător de ovine din Gorj, care are un efectiv de circa 1.000 de oi, spune că oieritul nu mai este profitabil pentru piața autohtonă, iar singura speranță a crescătorilor sunt exporturile.”Dacă n-ar fi arabii, ar muri cât de curând oieritul în România”, a spus Nicu Vaidianu un cioban cu tradiție din Gorj, potrivit Pandurul.ro. Crescătorul de animale a mărturisit că oieritul nu mai e o afacere profitabilă ca pe vremuri.Paștele din 2023 nu a mai adus profit oierilor: „Nu mai e o afacere”

Oierul Nicu Vaidianu spune că Paștele nu i-a mai adus profit ca altădată și oile nu mai sunt o afacere. Câștigul vine mai mult de pe piața externă.

”Ce nu vindem de Paște, dăm la arabi. Sunt serioși, prețul e bun și nu e atât de muncă. Așa am făcut în fiecare an. Vă spun sincer că dacă nu ar fi arabii să ne cumpere mieii, oieritul din România ar muri cât de curând, ar dispărea. Nu ai cum să te descurci. Nu mai e o afacere”

Petre Daea și-a arătat latura poetică în timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean: „Ai pășit pragul de prieten, ai privirile umezite de lacrimile durerii”

Ciobanii se plâng că nu ce să facă nici cu lâna

Lâna e o altă problemă fără soluție pentru fermierii gorjeni și nu numai. Nu au cui s-o vândă, nu o caută nimeni și dacă se găsește cineva o vrea la preț de nimic.

”Noi am plătit 7.000 de lei să tundem oile. Toată lâna o țin grămadă, că nu am cui s-o dau. A venit cineva să o cumpere cu 100 de lei. Vă dați seama ce bătaie de joc am ajuns? Atât s-a discutat de lâna asta, atât s-a promis, dar degeaba. Pe vremuri, se vindea, se făcea profit bun cu lâna, ne ajungea să luăm furaje la oi. Acum nu poți face nimic cu ea. Nici să-i dai foc nu poți, că nu mai avem voie”, a mai spus mâhnit oierul.

Românii au cumpărat de Paşte mai multă mâncare, vânzările de produse alimentare şi de servicii specifice crescând cu 40% faţă de anul trecut, dar mai puţine jucării

Românii au cumpărat de Paşte mai multă mâncare, vânzările de produse alimentare şi de servicii specifice crescând cu 40% faţă de anul trecut, dar mai puţine jucării, arată o analiză realizată de Global Payments, furnizor de servicii şi tehnologie de plată.

În perioadă sărbătorilor de Paşte, au fost înregistrate aproximativ o jumătate de milion de tranzacţii în plus faţă 2022, reprezentând în jur de 50 de milioane de lei. Românii au cheltuit aproape dublu la brutării, măcelării sau la magazine locale şi de cartier. Singura reducere de buget au făcut-o la jucării.

Cele mai mari creşteri ale vânzărilor s-au înregistrat la comercianţii şi furnizorii de produse din carne, cu 112% (3,6 mil.lei), la magazinele de proximitate şi pieţele/târgurile de specialitate, cu 97% (8,2 mil.lei), la brutării, cu 84% (2,6 mil.lei).

Valoric, cei mai mulţi bani s-au cheltuit în magazinele alimentare şi supermarket-uri, unde anul acesta s-au făcut peste 1,5 milioane de tranzacţii electronice, în valoare de aproximativ 152 de milioane de lei. Cam cu o treime mai mult decât anul trecut (cu 33% mai multe tranzacţii şi cu 36% mai mare valoarea tranzacţiilor).

În plus, românii au investit şi în modul de petrecere a timpului liber sau în servicii de cosmetizare, fie că vorbim de propria persoană, de mediul de viaţă sau de lucruri la care ţin foarte mult (casă, maşină etc). Potrivit analizei, au fost cheltuiţi cu 19% mai mulţi bani în frizerii şi saloane de înfrumuseţare şi cu 53% mai mult la magazinele cu produse cosmetice. Chiar şi la spălătoriile auto, românii au plătit cu 13% mai mult decât anul trecut.