Ciolacu anunță că renunțarea la vize şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, în contextul vizitei pe care o face în SUA, că renunţarea la vize şi programul Visa Waiver devin realitate din 2025.

04 dec. 2023, 09:16
Ciolacu anunță că renunțarea la vize şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025

Marcel Ciolacu anunță că renunțarea la vize şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025. “Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea reuşi această provocare  fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri avute cu românii din SUA.

Citește și: Sondaj INSCOP. PSD ar câștiga alegerile parlamentare. PNL și AUR merg umăr la umăr. Partidul Dianei Şoşoacă trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. şi New York – împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei. Şeful Executivului se va întâlni luni cu secretarul de stat american Antony Blinken.

De asemenea, va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Ciolacu le-a spus românilor din SUA că și el a vrut să plece din țară: Nu insist să reveniţi în România, ştiu că n-o veți face
Premierul Marcel Ciolacu  urmează să aibă discuții, astăzi, cu secretarul de Stat și cu cel al Apărării. Aseară, Marcel Ciolacu a avut tradiționala întâlnire cu reprezentanții românilor, cărora le-a povestit că în urmă cu 30 de ani a vrut să aleagă „calea străinății”, dar a eșuat. Nici fratele său nu s-a descurcat mai bine. A reușit, însă, un prieten din copilărie pe care premierul l-a reîntâlnit acum, la Washington.

Marcel Ciolacu: „Sunt pentru prima oară în Statele Unite mai mult de 24 de ore. Data trecută am fost doar într-un tranzit către America de Sud, într-un demers cu OSCE.

Am încercat acum 30 de ani să fac parte din diaspora românească undeva în Europa, în Marea Britanie, nu am reușit. A încercat și fratele meu în Germania vreo 10 ani, dar apoi a venit acasă împreună cu familia. În schimb, după zeci de ani m-am revăzut cu vecinul cu care am crescut împreună. A venit în 1990 cu mama sa, mă bucur că l-am revăzut pe Bogdan care are în prezent o familie superbă în SUA.”

Românii nu pot fi ţinuţi în ţară decât dezvoltând serviciile publice şi infrastructura, a afirmat Marcel Ciolacu. „Nu am venit să insist să reveniţi în România, pentru că ştiu că n-o veţi face. Aţi realizat şi aveţi deja o familie în Statele Unite şi sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniţi în acest moment în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună”, le-a spus el românilor cu care s-a întâlnit.

Marcel Ciolacu, despre cursa electorală: „Îmi convine Hellvig ca adversar politic”
Marcel Ciolacu a spus că speră ca „SUA să devină cel mai important investitor direct în România în toate domeniile şi cel mai important partener comercial non-UE al României”.

În acest fel, a apreciat el, diaspora va găsi calea de a comunica mai bine cu ţara. „Oricâte start-up nation am face noi pentru diaspora, Guvernul României, la elita care este în ţara aceasta, trebuie ceva mai mult”, a punctat şeful Executivului.

Ciolacu a vorbit şi despre situaţia de securitate din ţara noastră. „Am trecut printr-o pandemie, ca şi dumneavoastră aici, printr-o criză energetică, printr-o inflaţie exagerată şi mai nou trecem în România şi printr-o criză de securitate regională şi, nu în ultimul rând, globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi adevărul este că România în acest moment ţine spatele frontului din Ucraina. România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii”, a mai spus premierul.

 

Acest articol este sustinut de Partidul Social Democrat