Ciolacu, atac la adresa AUR pe tema limitării plăților cash: „Haurul” lor e o tinichea plină de minciuni

Marcel Ciolacu a catalogat duminică, la Congresul Partidei Romilor Pro Europa, drept „o nouă minciună și o nouă provocare” informațiile care circulă în spațiul public privind limitarea folosirii banilor cash, lansând totodată un atac la adresa AUR. „Oameni buni, cui să mă adresez cel mai bine? Ce specialiști am eu mai buni decât dvs. în aur? Oameni buni, sunt o tinichea. „Haurul” lor e o tinichea plină de minciuni”, le-a spus Ciolacu, romilor reuniți, duminică, la Sala Palatului.

06 nov. 2023, 10:28
Ciolacu, atac la adresa AUR pe tema limitării plăților cash: „Haurul” lor e o tinichea plină de minciuni

Marcel Ciolacu a vorbit duminică, la Congresul reprezentanţilor comunităţilor rome, despre  „o nouă minciună şi o nouă provocare, cea cu cash-ul”, folosind un joc de cuvinte pentru a ataca AUR, care a sustinut inclusiv că limitarea plăţilor cash este o chestiune de libertate, precum şi organizarea unui referendum pe acest subiect.

Liderul PSD a afirmat că ”mesajele populiste şi mincinoase bântuie ca nişte stafii prin diverse comunităţi”.

”V-au minţit că facem legi ca să furăm copiii şi vedeţi bine că nu s-a întâmplat. Au o nouă minciună şi o nouă provocare, cea cu cashul. E cineva de aici care nu are cash la el? Mariane, în ultimul timp, nu au cash la ei?”, a spus Ciolacu, adresând a doua întrebare lăutarului Marian Mexicanu, invitat la Congresul romilor, unde a şi susţinut un spectacol.

Citește și: George Simion, despre limiterea cash-ului: „Oamenii sunt disperați. Nu mă gândeam că inclusiv la pensionari vor ajunge. Mă gândeam la cei care vor cumpăra un porc de Crăciun” | EXCLUSIV

”Voi credeţi că viitoarea conducere pe care o să o alegeţi nu o să aibă cash în seara asta la ei? Sau Piedone, când trece vecinul Marian pe la el, nu mai are cash? Oameni buni, nu mai poţi să cumperi porcul, nu poţi să vinzi porcul? Nu poţi să vinzi calul, nu poţi să cumperi calul? Îţi trebuie certificat? Oameni buni, cui să mă adresez cel mai bine? Ce specialişti am eu mai buni decât dumneavoastră în „aur”? Oameni buni, sunt o tinichea! „Haurul” lor e o tinichea plină de minciuni, reţineţi de la mine acest lucru, nu au nicio treabă cu realitatea! Până şi eu, care nu mă pricep foarte bine, am râcâit pe bordură şi am văzut că-i tinichea!”, a continuat şeful Executivului.

Liderul AUR George Simion a anunţat că partidul iniţiază demersurile pentru două referendumuri, unul fiind pentru introducerea în Constituţie a plăţilor numerar.

„Conform legii se va organiza o strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia. Sigur, acolo nu există teoria conspiraţiei”, a explicat George Simion, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Citește și: Adi de la Vâlcea, revoltat de limitarea tranzacțiilor cash: „Am avut discuții aprinse cu cei de la bănci. De ce mă întrebi ce fac cu banii? Fac ce vreau eu!”

Într-o altă conferinţă, George Simion a afirmat că limitarea plăţilor în numerar, iar aceasta este o „problemă de libertate”, care afectează îndeosebi persoanele sărace deoarece nu au carduri şi nici acces la bancomate.

„Se urmăreşte eliminarea numerarului într-o ţară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi. Oamenii nu au apă, nu au canalizare, nu au gaze. Credem că este inacceptabil ceea ce guvernul Marcel Ciolacu face prin limitarea plăţilor în numerar. O dată, este o chestiune de accesibilitate pentru persoanele sărace, care nu au carduri, care nu acces la bancomate şi, după aceea, este o problemă de libertate. Multe alte ţări – dau exemplul Elveţiei, Austriei – poartă discuţii în aceste zile pentru introducerea plăţilor în numerar în Constituţie. Suntem un aprig apărător al libertăţii şi, de aceea, ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. (…) Plăţile în numerar sunt despre libertate şi despre evitarea controlului social. Cred în acest lucru şi dau un exemplu personal în acest sens. În principiu, îmi iau banii în numerar”, a declarat George Simion.

Măsurile privind limitarea plăţilor în numerar ar urma să intre în vigoare in 11 noiembrie.