Cioloş, despre Roşia Montană:Am ajuns la concluzia că nu e necesară o procedură de recunoaştere la UNESCO a unui obiectiv deja protejat

Fostul premier Dacian Cioloş aduce câteva clarificări pe subiectul dosarului Roşia Montană de la UNESCO. "Roşia Montană este un subiect care merită clarificat. Guvernul nu a fost niciodată al meu. Nu am decis şi nu voi decide nicicând cum mă taie pe mine capul, doar din ambiţia de a demonstra ceva în probleme de politici publice", spune fostul premier.
Romania TV
05 iul. 2018, 11:02
Cioloş, despre Roşia Montană:Am ajuns la concluzia că nu e necesară o procedură de recunoaştere la UNESCO a unui obiectiv deja protejat

„Nu apuc întotdeauna să corectez articolele cu informaţii trunchiate despre mine sau despre deciziile pe care le-am luat şi încă sper că vor fi din ce în ce mai rare ocaziile în care autorii scriu despre ce am gândit sau făcut eu fără să-mi ceară şi mie părerea în prealabil. Dar Roşia Montană este un subiect care merită clarificat. Guvernul nu a fost niciodată al meu. Nu am decis şi nu voi decide nicicând cum mă taie pe mine capul, doar din ambiţia de a demonstra ceva în probleme de politici publice. Guvernul pe care l-am condus a fost al României şi mi-am asumat decizii, în acea perioadă, după consultarea cu specialişti şi întotdeauna împreună cu miniştrii de linie. Aşa ar trebui să funcţioneze orice guvern normal. Puterea funcţiei cere echilibru şi control, mai ales în cazul subiectelor care te pasionează.

Citeşte şi:  Ivaşcu, despre Roşia Montană: Suntem protejaţi, oricum, de legile noastre şi nu poate exploata nimeni

Roşia Montană este un loc pe care îl iubesc. Asumarea personală e una, iar abuzul de putere e cu totul altceva. A amesteca Roşia Montană cu paragina casei lui Iuliu Maniu sau orice altceva similar este, din păcate, o metodă clasică de a manipula cititorii sau auditoriul. O dovadă de rea-credinţă, lipsă de onestitate intelectuală sau prostie. La fel este şi prezentarea cazului şosetelor de la Roşia Montană ca o iniţiativă de PR personal. Este oarecum ironic – nu de alta, dar am susţinut şi susţin inclusiv financiar proiectul de renovare a casei Maniu şi am primit multe mulţumiri pentru că am ajutat să promovez mica firmă care produce minunăţii din lână marca Roşia Montană, după ce unii s-au luat de căciula mea şi au făcut-o vedetă. Am preferat să canalizez această energie declanşată de o căciulă spre şosetele de la Roşia Montană, în loc să mă iau la harţă sau să-i arăt cu degetul pe cei care au iscat ditamai scandalul pe această temă. Între miniştrii din guvern au fost discuţii foarte complexe despre Roşia Montană. În urma dezbaterilor la care cau participat ministrii, dar şi mai mulţi jurişti, am ajuns la concluzia că nu e necesară o decizie în guvern pentru ca Ministerul Culturii să finalizeze o procedură de recunoaştere la UNESCO a unui obiectiv deja protejat de Legea Patrimoniului.

Mi-am asumat, în consecinţă, ca un membru al guvernului pe care-l conduceam, ministrul Culturii, care avea responsabilitatea legală a acestei proceduri, să facă acest lucru în numele statului, respectând legea şi acţionând în interesul statului. Nu am adoptat OUG pe subiectul cianurilor nu pentru că nu aş fi fost convins de nocivitatea acestei metode, ci pentru că ar fi fost un abuz inutil şi teribilist. Legiuitorul este parlamentul şi nu era nicio urgenţă care să justifice o decizie prin OUG în acel moment, doar pentru că mie nu-mi plac cianurile (şi în mod cert nu-mi plac). Guvernul nu este moşia prim-ministrului, ci mecanismul executiv al ţării. Acuzaţiile potrivit cărora decizia a fost târzie şi neasumată prin OUG sunt răutăcioase. Dovedesc o cunoaştere cel mult superficială a modului de funcţionare a unui guvern. Decizia a fost luată după ce am adunat argumentele necesare şi am găsit o formulă agreată de toate ministerele responsabile.

Guvernarea nu înseamnă să-ţi asumi – egotic, orgolios şi teribilist – acte decizionale de dragul sau la presiunea mass-mediei. Aceste acte pot fi apoi atacate şi anulate. Eu am preferat decizii colective, prudente, prin care să susţinem cauze în care credem şi nu „nucleare“ care să-mi aducă mie popularitate. Roşia Montană trebuie să fie recunoscută şi să intre în patrimoniul UNESCO, pentru că este deja protejată de legea naţională. Noi trebuie să reînvăţăm normalitatea într-o Românie condusă aberant de Dragnea. Sunt sigur că o putem face. Împreună”, scrie fostul premier pe Adevărul.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile