Cioloş: România a dovedit în Parteneriatul strategic cu SUA că nu este doar un beneficiar de susţinere şi asistenţă

România și SUA au un parteneriat strategic care a rezistat dincolo de diferite administrații, iar țara noastră a dovedit că nu este doar un beneficiar de susținere și asistență, a declarat miercuri premierul Dacian Cioloș, în contextul alegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
Romania TV
09 nov. 2016, 17:04
Cioloş: România a dovedit în Parteneriatul strategic cu SUA că nu este doar un beneficiar de susţinere şi asistenţă

„Victoria lui Donald Trump e rezultatul deciziei americanilor. Deci, nu pot decât să salut faptul că SUA au un nou președinte. Așa cum am spus deja, (…) România are un parteneriat strategic cu SUA care a rezistat dincolo de diferite administrații în SUA sau de lideri politici în România. E un parteneriat consolidat, cred că — pot să spun — bazat pe o încredere reciprocă. România a dovedit în acest parteneriat că nu este doar un beneficiar de susținere și asistență, ci a și contribuit, mai ales pe partea de securitate la anumite proiecte, în anumite teatre de operații și chiar și aici, în zonă. Este un partener activ și în cadrul NATO și cred că pe aceste premise vom construi și cu administrația Donald Trump proiecte care să ne permită să continuăm și să punem mai bine în valoare componentele acestui parteneriat”, a spus prim-ministrul, la dezbaterea „Programul USR în dialog cu Platforma România 100”, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Cioloș a subliniat că există o dimensiune economică a acestui parteneriat care poate să fie bine valorificată.

„Am văzut din programul pe care l-a prezentat și Donald Trump că această componentă de dezvoltare economică e una importantă — cred că este deja un punct de la care putem pleca, dar, cu siguranță, sunt și altele și o să vedem în perioada următoare în ce mod se poziționează noua administrație. Oricum, și domnul președinte și eu am transmis că România crede în acest parteneriat cu SUA și în calitatea de stat membru al UE și cred că avem elemente pe care să putem construi în continuare”, a adăugat el.

Vezi si: Donald Trump provine dintr-o familie de imigranţi germani. Detalii NEŞTIUTE din viaţa preşedintelui ales al SUA

Donald Trump a câştigat mai lejer decât s-ar fi aşteptat oricine alegerile prezidenţiale din SUA, iar acum toată lumea aşteaptă să vadă cum va pune în aplicare ceea ce a promis în campane. Printre principalele puncte ale progamului său s-au numărat o colaborare strânsă cu aliaţii din NATO pentru înfrângerea Statului Islamic, dar şi un nou sistem de verificare a imigranţilor, pe care l-a numit „filtrare extremă”.

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că nu se va da în lături de la aplicarea unor măsuri extreme în ceea ce priveşte problema imigraţiei. Republicanul a vorbit în campanie despre deportarea a cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA şi construirea unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

În ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri interne, Donald Trump a promis că va fi „preşedintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

CITEŞTE ŞI PRIMA REACŢIE a Rusiei după ce Donald Trump a câştigat alegerile în Statele Unite ale Americii

În ultimele luni, candidatul republican şi-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Iniţial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%. Însă declaraţiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. „Impozitele vor creşte puţin”, afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai. La scurt timp, Trump a revenit cu explicaţii: „Conform planului meu, impozitele vor scădea. Dar, pe durata negocierilor, vor creşte. Eu voi negocia cu democraţii, voi concepe un plan, planul optim. Şi va fi negociat. Pe durata negocierilor, va fi aplicat un alt plan. Asta este ce vreau să obţin şi voi lupta pentru acest lucru. La nivel practic, totul va fi renegociat. Iar, în opinia mea, impozitele pentru bogaţi vor creşte oarecum„, a spus el.

În august, în discursul din Detroit, Trump a anunţat: „Nimic nu i-ar bucura mai mult pe adversarii noştri străini decât împovărarea fiscală a companiilor şi cetăţenilor noştri până la eliminare”. În timpul campaniei din Partidul Republican, Trump sugera o reducere a impozitelor pentru cetăţenii americani care au venituri anuale de peste un milion de dolari. Planul iniţial prevedea introducerea a patru formule de impozitare, de 0%, 10%, 20% şi 25%. Trump a propus trei niveluri de impozitare, de 12%, 25% şi 33%. Acest lucru înseamnă majorarea cotelor de impozitare pentru categoriile sărace, dar reducerea de la 39,6% la 33% a cotei de impozitare pentru bogaţi.

CITEŞTE ŞI Cum arată şi cu se ocupă COPIII celui care va conduce cel mai puternic stat din lume

Candidatul republican pledează pentru eliminarea taxelor pe noile locuinţe, excluderea din venitul impozabil a cheltuielilor pentru creşterea copiilor şi introducerea unui plafon de 15% în impozitarea companiilor.

În privinţa creşterii salariului minim, Donald Trump a afirmat că analizează posibilitatea modificării salariului minim, însă nu a luat nicio decizie în privinţa cifrelor.

Donald Trump a promis totodată dezvoltarea infrastructurii în cazul în care va deveni preşedinte. „Administraţia Trump se va asigura că vom începe să utilizăm oţel şi aluminiu din SUA pentru infrastructura americană”, a afirmat el.

Magnatul american, care în calitatea de om de afaceri a construit hoteluri, casinouri, blocuri cu apartamente de lux, vrea acum să reconstruiască Statele Unite. Trump a promis „o nouă generaţie de şosele, poduri, căi ferate, tuneluri, porturi şi aeroporturi”.

În ceea ce priveşte tratatele comerciale internaţionale, Donald Trump s-a pronunţat frecvent împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP), argumentând că acest acord ar avantaja China din punct de vedere economic. „TPP va contribui la scăderea preţurilor maşinilor străine menţinând însă practicile care blochează vinderea maşinilor americane în străinătate. Acest lucru nu este totul: China va intra în TTP pe uşa din spate, la o dată ulterioară. Analizează situaţia, o studiază. Nu participă acum la tratat, dar va fi în el. Dacă este bine, vor participa, dacă nu, nu. Mereu procedează la fel”, avertiza Trump în luna iunie.

Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP) a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

CITEŞTE ŞI PROTESTE în SUA după alegerea lui Donald Trump preşedinte VIDEO

DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție de senzație în costum de baie! Prezentatoarea TV se antrenează cu campioana – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum a ajutat-o Gigi Becali pe Elena Udrea în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie. E o femeie mai puternică decât zece bărbați!”. Exclusiv
Capital.ro
Se impun restricții la apă. Ministrul Mediului a anunțat. Decizie pentru proprietarii de terenuri: Legea e făcută ca să fie respectată
Playtech.ro
Județul din România cu cele mai mari salarii. Ce profesii domină clasamentul în acest an
DailyBusiness
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
Adevarul
Salariul directorului RA-APPS. Reacția instituției după ce vicepremierul Anastasiu a vorbit despre suma uriașă pe care acesta o câștigă
wowbiz.ro
Transformarea șocantă a Elenei Udrea la ieșirea din pușcărie. Cum arăta fosta ministră la intrarea la Târgșor și cum se prezintă în 2025. Și-a schimbat culoarea părului la coaforul închisorii?
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
O mare companie aeriană, în România. Zboruri către o destinație de vis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 13,52 de milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Alexandru Ciucu şi-a mărit familia! A dat vestea înainte de a pleca în vacanță: 'Mi l-am dorit întotdeauna'
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Capital.ro
A murit mare cântăreață. Vestea care ne-a zguduit pe toți. A fost cea mai iubită voce
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
stirilekanald.ro
Ireal ce au descoperit anchetatorii în telefonul Andei, victima lui Emil Gânj! Ar putea schimba întreaga anchetă
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Cum devii asigurat în sistemul de sănătate dacă nu ai venituri. Ce se întâmplă de la 1 septembrie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri