Cioloş: România nu are o tradiţie de primire a imigranţilor noneuropeni, aşa cum au ţările din vestul şi sudul UE

Publicat: Vineri, 22 Ianuarie 2016 20:14 // Actualizat: Vineri, 22 Ianuarie 2016 20:14 // Sursa: romaniatv.net

Uniunea Europeană ar trebui să ţină cont de specificităţile statelor membre în problema distribuirii refugiaţilor, a declarat premierul Dacian Cioloş, într-un interviu acordat ziarului Le Monde. Oficialul a mai spus că relocarea extracomunitarilor pe baza unei formule matematice "nu este o soluţie bună".

Foto: businessmagazin.ro

"România a acceptat să participe la planul de primire a imigranţilor. Cu toate acestea, există un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile, în funcţie de capacităţi. Eu aşa înţeleg solidaritatea. Trebuie să fim ospitalieri şi deschişi, dar şi realişti, altfel este vorba de lipsă de responsabilitate. România nu are o tradiţie de primire a imigranţilor noneuropeni, aşa cum au anumite ţări din vestul şi sudul Uniunii Europene. Toleranţa şi solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva", a declarat Dacian Cioloş, potrivit Mediafax.

"Problema imigranţilor nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărţit. Imigranţii trebuie să se poată integra în cultura şi sociatatea ţării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluţie bună", a spus Cioloş.

Întrebat dacă România vrea în continuare să adere la Schengen, deşi spaţiul de liberă circulaţie este în pericol, Cioloş a răspuns: "Dacă vrem să aderăm la Schengen este pentru a fi membri ai unui sistem solid şi funcţional. România îndeplineşte toate criteriile solicitate pentru a adera la Schengen, dar este încă la uşă. Ne-au fost impuse, la fel şi Bulgariei, criterii suplimentare, referitoare la buna funcţionare a justiţiei şi la combaterea corupţiei, condiţii care nu au existat pentru alţii. Ne-am făcut temele şi în aceste domenii. Pentru deblocarea lucrurilor, o aderare etapizată la Spaţiul Schengen poate fi un lucru bun, în special cu frontierele din aeroporturi. Acest lucru nu ar fragiliza în plus Spaţiul Schengen şi ar fi o recunoaştere a eforturilor depuse de România. În privinţa frontierelor terestre, România a demonstrat că ştie să le securizeze".

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş: Hollande, deschis aderării României la Schengen

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 ian 02:01
Răspunde | Votează email 0 email
ceapist
Agricultorul abureste . Tot ceea ce este de traditie in Romania este pe cale de a fi distrus de cand tara a intrat in UE . Mare tupeu are sa vorbeasca de traditii !
22 ian 20:33
... Uniunea Europeană ar trebui să ţină cont de specificităţile statelor membre în...
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H