Ciprul îşi recuperează icoanele furate după invazia turcă din 1974

Ciprul a primit din Germania zeci de fresce, mozaicuri şi icoane furate din biserici după invazia turcă în nordul insulei mediteraneene din 1974, a anunţat marţi Guvernul.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 18:24
Ciprul îşi recuperează icoanele furate după invazia turcă din 1974

Aceste 173 de piese din epoca bizantină şi postbizantină – „cel mai mare număr de obiecte culturale repatriate vreodată” în Cipru, potrivit unui comunicat al Guvernului – au fost expuse marţi la Muzeul bizantin din Nicosia.

Obiectele au încă urme ale daunelor suferite atunci când au fost luate din aproximativ 50 de biserici ortodoxe şi maronite. Aceste piese „constituie exemple unice de artă ecleziastică din Cipru şi vor fi expuse temporar la Muzeul bizantin, după care vor fi readuse în locurile de unde au fost sustrase”, a precizat guvernul, scrie Agerpres.

Citeşte şi Obiectele de artă luate de nazişti se întorc la proprietari

Aceste opere au dispărut în cursul jafului ce a urmat invadării de către trupele turce a nordului insulei, în urma unei lovituri de stat organizate de naţionaliştii ciprioţi-greci ce viza anexarea ţării la Grecia. De atunci, Ciprul este divizat, partea sa nordică fiind condusă de un guvern recunoscut numai de Ankara.

Artefactele au fost descoperite în anul 1997, în apartamentul lui Aydin Dikmen din Munchen, un vânzător de artă născut în Turcia. Evaluate la 17 milioane dolari, acestea includeau un mozaic spart de pe peretele bisericii Kanakaria, din secolul VI, şi o frescă a bisericii medievale Antiphonitis. După o îndelungată procedură, tribunalul din Munchen a stabilit că ele pot fi restituite Ciprului. „Aceste comori de artă ecleziastică constituie o parte a moştenirii culturale cipriote”, a anunţat ambasada germană la Nicosia.