Circa 150.000 de români au cerut până acum amânarea ratelor la credite

Aproximativ 10% dintre clienţii persoane fizice şi circa 10% dintre companii au cerut, până acum, amânarea ratelor la credite. Sunt circa 150.000 de români, o cifră uriașă care este în creștere, iar liniile telefonice ale băncilor sunt supraaglomerate de datornicii care fac această solicitare, potrivit datelor prezentante de România TV.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 09:14
Circa 150.000 de români au cerut până acum amânarea ratelor la credite

Băncile locale au circa 1,5 milioane de clienţi şi 100.000 de clienţi corporate, iar clienţii pot solicita amânarea ratelor la credite până la jumătatea lunii mai. Băncile au primit aproximativ 150.000 de solicitări de la persoanele fizice pentru suspendarea ratelor.

BCR are peste 15.000 de solicitări de amânare a ratelor, la Raiffeisen Bank numărul cererilor de amânare a ratelor depăşeşte 25.000 și peste 17.000 de clienţi ai ING Bank au cerut amânarea ratelor.

După ce băncile au venit cu măsuri individuale de amânare a ratelor clientilor, cu intre o lună şi 3 luni, odată cu apariţia ordonantei guvernului care stabileşte posibilitatea păsuirii ratelor cu până la 9 luni, băncile şi-au aliniat ofertele la regulile stabilite de guvern.

Citeşte şi: Florin Cîţu le răspunde românilor cărora băncile le refuză amânarea plăţii ratelor. Ce trebuie să facă aceştia

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat, pe Facebook, normele Ministerului Finanţelor Publice, în cazul în care românii sunt refuzați de către o instituție financiar-bancară privind amânarea plății ratelor.

Formularul pentru sesizări legate de amânarea ratelor la credite acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare este disponibil pe site-ul: https://aici.gov.ro

Sesizările vor fi analizate de către conducerea MFP cu celeritate, astfel încât să identificăm instituțiile care nu respectă prevederile OUG 37 și normele de aplicare.

Citeşte şi MAJORARE PENSII. Guvernul, trei scenarii pentru creşterea pensiilor. Varianta cu 40% este exclusă

Platforma https://aici.gov.ro are ca scop facilitarea accesului cetățeanului la serviciile publice prin eliminarea timpului de deplasarea până la instituție, a contactului fizic direct cu personalul instituției și prin reducerea timpului de răspuns.

Autoritatea pentru Digitalizarea României va inrola, etapizat, toate instituțiile publice din Români în platforma https://aici.gov.ro„, a explicat Florin Cîţu, pe Facebook.