Circa 50 de persoane, la un marş împotriva „iredentismului maghiar” organizat de Noua Dreaptă

Circa 50 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă participă, sâmbătă după-amiază, la un marş prin centrul municipiului Arad, împotriva "iredentismului maghiar", ei intonând cântece patriotice şi scandând mesaje precum "Criminalii de război nu-i comemoraţi la noi" sau "România Mare în vechile hotare".

RomaniaTV.net
06 oct. 2012, 16:10
Circa 50 de persoane, la un marş împotriva „iredentismului maghiar” organizat de Noua Dreaptă

Acţiunea are loc în semn de protest faţă de manifestările de comemorare a eroilor maghiari ai Revoluţiei de la 1848-1849, care au avut loc, sâmbătă, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare de la Arad şi la care au participat peste 500 de persoane, între care reprezentanţaţi ai UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, invitaţi de la Budapesta şi autorităţile locale.

Manifestarea organizaţiei Noua Dreaptă a început la ora 15.00, după o oră de la încheierea comemorărilor maghiarilor. Marşul s-a încheiat la ora 17:00 când expira autorizaţia oferită de autorităţile publice.

Organizatorii spun că au ieşit în stradă pentru a manifesta „împotriva iredentismului maghiar” şi au ales ziua de 6 octombrie pentru că atunci maghiarii comemorează la Arad 13 generali ucişi în 1849 pe care membrii organizaţiei Noua Dreaptă îi consideră „criminali de război”.

Cei aproximativ 50 de manifestanţi au pornit într-un marş pe Bulevardul Revoluţiei, blocând circulaţia. Grupul a fost supravegheat de poliţişti şi de jandarmi, fiind maşini de intervenţie atât în faţa, cât şi în spate manifestanţilor.

Participanţii la marş au avut steaguri tricolore, iar câţiva au purtat desfăşurat un drapel de circa 30 de metri pătraţi, în timp ce alţi membri ai grupului au fost îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.

Primii manifestanţi din coloană purtau un banner mare pe care scrie: „România, stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil”.

Totodată, ei au împărţit trecătorilor fluturaşi în care îşi descriu organizaţia, au intonat cântece patriotice şi au scandat mesaje precum „Harghita, Covasna, pământ românesc”, „Criminalii de război nu-i comemoraţi la noi”, „Limba română unica stăpână”, „România Mare în vechile hotare”, „Unitate naţională, români veniţi cu noi”.